Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Η «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» για τα αιολικά πάρκα

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Εντελώς αιφνίδια και χωρίς το χρονικό περιθώριο της εις βάθος μελέτης της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων» κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου και η τοπική κοινωνία, να καταθέσει τις απόψεις της στην διαβούλευση της Περιφέρειας Κρήτης. Άμεσα εντός του δημοτικού συμβουλίου μέσω του επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών» Μανώλη Μενεγάκη εκφράστηκε η άποψη όλων των μελών της παράταξης που είναι κάθετα αρνητική, συνεπικουρώντας στην αρνητική άποψη του τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω χωροθέτηση είναι στην περιοχή Αφορεσμένου, πίσω από την Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα, σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου, με συνολική ισχύ 1135 MW. Μεταγενέστερα, προβλέπεται στο σύμπλεγμα των Διονυσάδων αιολικό πάρκο ισχύος 205 MW, περιοχή που συνδέεται τόσο οπτικά όσο και άμεσα με τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Για την πλήρη εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου πάρκου υπολογίζονται περίπου 9 χρόνια. Απαιτούνται εμπήξεις πυλώνων για τις σταθερές εδράσεις αλλά και σταθεροποίηση του πυθμένα με τόνους σκυροδέματος για τις πλωτές. Δημιουργείται ένα θαλάσσιο εργοτάξιο με σκάφη γερανούς, μεταφορικά κ.α. Απαιτούνται επίσης χερσαίες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του. Κατά τη λειτουργία του, θα υπάρξουν ζημιές και αρκετά αέρια, ιζηματογενή και έλαια τα οποία πολύ εύκολα καταλήγουν στις πολύ κοντινές παραλίες και ακτές. Συμπερασματικά, τα πάρκα αυτά αποτελούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Mechanical Solutions

Όλα τα παραπάνω οδηγούν προφανώς στην ακύρωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, των υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών που προσφέρονται σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον. Προσβάλλεται ιδιαίτερα το μνημείο της Σπιναλόγκας και δεν προστατεύεται, όπως θα έπρεπε ο αρχαιολογικός χώρος της Κολοκύθας. Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις είναι έντονες, ειδικά για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις χελώνες που έχουμε στην περιοχή αλλά και τις κοινωνίες των πτηνών που επηρεάζονται σε απόσταση 25 χλμ. Θα πληγεί ανεπανόρθωτα και ο κλάδος των επαγγελματιών αλιέων καθώς και των τουριστικών σκαφών, ιστιοπλοϊκών, της κρουαζιέρας κτλ.

Η παράταξη «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» και νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, σύσσωμη, δηλώνει την αρνητική της γνώμη σε αυτές τις σκοπούμενες επενδύσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά στην εξαγωγή ενέργειας, χωρίς καμία συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, καταστρέφουν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για την τοπική κοινωνία. Θα σταθεί με όλα τα νόμιμα και δυνατά μέσα, δίπλα στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των επόμενων γενεών. Οι απόψεις μας θα σταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο προς ενημέρωση και στην Περιφέρεια, καλώντας την να σταθεί στο πλάι μας, της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Αγίου Νικολάου, των ανθρώπων και του τόπου μας και να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με την θέληση τους, άμεσα και εντός προθεσμίας διαβούλευσης.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button