Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Για την νέα τιμολογιακή πολιτική τελών ύδρευσης και αποχέτευσης

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Οι ανακοινώσεις του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Ιουλίου 2024 για την νέα τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης.

Είναι γνωστή η αρχική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν. για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της οικονομικής ανατίμησης γενικά στην Ελλάδα.

NOVA

Αυτή έγινε μετά από συγκεκριμένη πρόταση της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑΝ για να προλάβουμε το πρώτο εξάμηνο αναδρομικά. Επειδή αυτό έχει παρέλθει, εμείς ζητήσαμε να υπάρξει μια συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων στην απόφαση περί της αύξησης των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης αφού όλοι διαπιστώνουμε ότι αυτή είναι αναπόφευκτη. Η αύξηση των τελών θα πρέπει να αποφέρει ένα συνολικό ποσό το έτος της τάξης του 1,3 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μια μέση αύξηση περίπου 35% των τελών. Όμως αυτή θα πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια, να αγγίξει όσο γίνεται λιγότερο τις ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες πολιτών.

Κανείς από εμάς δεν νιώθει ευχάριστα να ψηφίζει αυξήσεις και αν μπορούσε να το αποφύγει θα το έκανε. Όμως, η αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και μια αδράνεια στην λήψη αποφάσεων τα προηγούμενα έτη την καθιστούν επιβεβλημένη για λόγους βιωσιμότητας της κοινωφελούς επιχείρησης. Για τον ίδιο λόγο με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής ήρθαμε και σε έναν διακανονισμό με την ΔΕΗ για την ρύθμιση του ενεργειακού χρέους του παρελθόντος ύψους περίπου 2,4 εκ. ευρώ, ώστε να μπορούν να δοθούν καινούργιες ηλεκτρικές παροχές για νέα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Σε κλίμα συναίνεσης, λοιπόν, συμφωνήσαμε με τις παρατάξεις της μείζονος και της 1ης ελάσσονος μειοψηφίας που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για τη νέα τιμολογιακή πολιτική.

Τα αποτελέσματα της συναίνεσης αυτής παρουσίασε ο τεχνικός διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν. κ. Γ. Παπαδάκης. Το πάγιο θα κυμανθεί στα 3,8 ευρώ και θα υπάρξουν ορισμένες μικρές μοιρασμένες αυξήσεις της τάξης του 8-10% στις κατηγορίες των οικιακών τιμολογίων στις οποίες με την αρχική πρόταση της υπηρεσίας δεν προβλεπόταν αύξηση. Το βάρος θα το επωμιστούν περισσότερο όσοι προβαίνουν σε σπατάλη νερού και οι μεγάλες επαγγελματικές και ξενοδοχειακές χρήσεις.

Mechanical Solutions

Σημειώνουμε το κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα με γνώμονα το κοινό όφελος για τους συμπολίτες μας και τον τόπο από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωφελούς επιχείρησης της ΔΕΥΑΑΝ.

Παρά ταύτα, δηλώνουμε απερίφραστα ότι το κράτος πρέπει να ενσκήψει στο θέμα της ύδρευσης-αποχέτευσης και να απορροφήσει άμεσα ή έμμεσα το αυξημένο ενεργειακό κόστος δίνοντας δυνατότητα ρεύματος χαμηλού κόστους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Η διεκδίκηση από εμάς δεν σταματάει, αλλά ταυτόχρονα δεν μας επιτρέπεται να θέσουμε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Γι’ αυτό συνεχίζουμε με αίσθημα ευθύνης και με ευαισθησία για τους πιο ευάλωτους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button