ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: ΔΕΥΑΑΝ – Εκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού

Με το φάσμα της λειψυδρίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η Ανατολική Κρήτη και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου με επιστολή της επισημαίνει την κατάσταση, αναφέρεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί και απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης.

Η επιστολή:

Γίνεται πλέον αντιληπτό και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το νερό, το πολυτιμότατο αυτό αγαθό, ολοένα και λιγοστεύει και ημέρα με την ημέρα αποτυπώνεται παγκοσμίως η αυξανόμενη ανεπάρκεια του.

Σήμερα στα μέσα του μήνα Μάρτη δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι για μια ξηρή υδρολογική χρονιά, με αποτέλεσμα η περιοχή της Ανατολικής Κρήτης και ειδικότερα ο Νομός Λασιθίου αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της λειψυδρίας.Μετά το υγρό έτος 2014-15 που σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις και γέμισε το φράγμα Αποσελέμη, ακολούθησε το ξηρό έτος 2015-16, στην συνέχεια το έτος 2016-17 με μειωμένες βροχοπτώσεις και φτάσαμε στο τρέχον έτος 2017-18 που χαρακτηρίζεται από ξηρό έως πολύ ξηρό.

Ήδη η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα έτη και η ευχή μας για μια «καλή χιονιά» εξανεμίζεται. Η στάθμη του ταμιευτήρα στο φράγμα Αποσελέμη έχει κατέβει σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αναγκάζει τον ΟΑΚ Α.Ε. (που είναι ο αρμόδιος φορέας για την λειτουργία του φράγματος) να διακόψει την 20η-3-2018 την συνεχή υδροδότηση των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και Χερσονήσου.

Έως 30-6-2018 η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού του φράγματος τίθεται σε τμηματική λειτουργία-συντήρηση και το επεξεργασμένο νερό θα διατίθεται στις εγκαταστάσεις των εξυπηρετούμενων ΔΕΥΑ για διάστημα 3 ημερών κάθε μήνα με παροχές 300 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΗ, 200 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΑΝ και 200 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΧ. Από αυτά προκύπτει ότι η ΔΕΥΑΑΝ θα λαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο από 14.400 κ.μ./μήνα ήτοι συνολικά 43.200 κ.μ. νερού για τους τρεις μήνες.  Για να γίνει κατανοητή η διαφορά σημειώνουμε ότι το φράγμα για το 2017 τροφοδοτούσε την ΔΕΥΑΑΝ  με 144.000 κ.μ. νερού ανά μήνα (200κ.μ./ώρα).

Το υπόλοιπο διαθέσιμο νερό του φράγματος αποφασίστηκε να διατεθεί στις τρεις ΔΕΥΑ την περίοδο 1-7-2018 έως 30-8-2018 δηλαδή κατά την αιχμή της ζήτησης λόγω της τουριστικής δραστηριότητας. Η συνεχής λειτουργία της  Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού για την προαναφερόμενη περίοδο θα εξασφαλίσει στις ΔΕΥΑ τροφοδοσία με 300 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΗ, 200 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΧ και 200 κ.μ./ώρα για την ΔΕΥΑΑΝ.

Να προετοιμαστούμε

Το καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό στην περιοχή του Δήμου μας και όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε για την διαχείριση του προβλήματος που προκύπτει από την έλλειψη του νερού.

Μέσα από μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΥΑΑΝ, όπως η συντήρηση και βελτίωση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων των υπαρχουσών γεωτρήσεων, η αγορά συμπληρωματικά ποσοτήτων νερού εφ’ όσον χρειασθεί από τον ΤΟΕΒ Μεραμπέλλου και η παρακολούθηση των διαρροών των κεντρικών δικτύων ύδρευσης μέσω του υπάρχοντος συστήματος τηλεμετρίας (το οποίο όμως δυστυχώς δεν έχει επεκταθεί ακόμη στις περιοχές του τ. Δήμου Νεάπολης και της τ. Κοινότητας Βραχασίου) ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να επισκευάζονται οι βλάβες και να μειώνονται οι απώλειες νερού, ευελπιστούμε να καλύψουμε την ζήτηση σε νερό στον Δήμο μας κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο.

Βέβαια δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της ΔΕΥΑΑΝ για την άμβλυνση του προβλήματος και την εξοικονόμηση νερού καθώς επιβάλλεται προς την κατεύθυνση αυτή να συμβάλουν όλοι οι φορείς που διαχειρίζονται υδατικούς πόρους κυρίως στον τομέα της άρδευσης καθώς ο υπόγειος υδροφορέας είναι κοινός για όλες τις χρήσεις.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου υδρεύεται και αρδεύεται με άντληση από υπόγειο υδροφορέα με περιορισμένες δυνατότητες μέσω γεωτρήσεων συνεπώς απαιτείται ορθολογική χρήση του νερού χωρίς σπατάλες και υπερβολές.

Έκκληση στους πολίτες

Επίσης θεωρούμε καθοριστικής σημασίας το γεγονός ευαισθητοποίησης των πολιτών για την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του πολύτιμου αγαθού, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις μη ομαλής υδροδότησης με εκ περιτροπής διακοπές νερού ανά περιοχές.

Απευθυνόμαστε τόσο στους δημότες μας όσο και στους επισκέπτες του Δήμου Αγίου Νικολάου να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον περιορισμό της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ακόμη και της παραμικρής ποσότητας νερού. Με στόχο την οικονομία προτείνουμε την λήψη  των παρακάτω μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν να μην στερηθούμε το νερό.

* Να γίνει άμεσος έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων σε συνήθεις διαρροές στα καζανάκια, στα φλοτέρ ντεποζίτων, βρυσών που στάζουν και βλάβες σωληνώσεων, ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο μήκος αγωγού μεταφοράς νερού από τη θέση υδροληψίας.

* Καθαρίζετε τις αυλές και τα μπαλκόνια σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα χωρίς την χρήση λάστιχου.

* Μην σπαταλάτε νερό για κατάβρεγμα δρόμων πεζοδρομίων αυλών κλπ. προκειμένου να δημιουργήσετε συνθήκες πιο δροσερής ατμόσφαιρας.

* Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μετά την δύση του ήλιου τότε δηλ. που η εξάτμιση είναι μικρότερη και τα φυτά κρατούν περισσότερη υγρασία και να αποφεύγετε τις ώρες αιχμής κατανάλωσης ρεύματος 11:00 – 13:00 & 20:00 – 22:00

* Να πλένετε όσον γίνεται πιο αραιά το αυτοκίνητό σας, με χρήση κουβά και σφουγγαριού αντί λάστιχου.

* Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και του νεροχύτη μέχρι το τέρμα εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με μικρότερη παροχή.

* Μην αφήνετε την βρύση ανοικτή κατά το σαπούνισμα των πιάτων, το βούρτσισμα των δοντιών και κατά το ξύρισμα.

* Το νερό που ξεπλένετε χόρτα και λαχανικά να αποθηκεύεται σε λεκάνη και να το χρησιμοποιείτε για πότισμα.

* Να χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν κατά προτίμηση στο οικονομικό πρόγραμμα.

* Για να πλύνετε το σώμα σας χρησιμοποιείστε το ντούζ αντί να γεμίσετε την μπανιέρα.

* Αποτρέψτε τα παιδιά σας από την σπατάλη νερού παίζοντας με τις βρύσες ανοιχτές.

Στην άρδευση

Όσον αφορά την άρδευση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε η αρμόδια Υπηρεσία προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα για αποτελεσματική εξοικονόμηση νερού:

– Αφού πληροφορηθούμε την διαθέσιμη ποσότητα νερού που διατίθεται σύμφωνα με τον κανονισμό άρδευσης του αρμόδιου φορέα χρησιμοποιούμε αυτή ορθολογικά μέχρι τέλος της αρδευτικής περιόδου.

– Φροντίζουμε για την σωστή λειτουργία των αρδευτικών μας δικτύων περιορίζοντες στο έπακρο τις διαρροές με συχνή επιτήρηση αυτών.

– Ποτίζουμε κατά την διάρκεια της νύχτας που έχουμε την μικρότερη εξάτμιση.

– Έχουμε πάντα υδρόμετρο και γνωρίζουμε την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε.

– Ποτίζουμε με την σωστή ποσότητα νερού χωρίς υπερβολές σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων.

– Όσον γίνεται καταστρέφουμε τα αγριόχορτα.

– Ποτίζουμε με σταγόνες για καλλίτερα αποτελέσματα και συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.

Τέλος επισημαίνεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υδροληψίες και οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά και θα διώκονται ποινικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close