Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αδιαφορία για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζούφη Μερόπη και Φίλης Νικόλαος.

Στην Ερώτηση κρούεται για άλλη μια φορά ο κώδωνας του κινδύνου για το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, το οποίο φαίνεται πως από την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα μπορεί να φιλοξενεί τον αριθμό των μαθητών που επιθυμεί να φοιτήσει σε αυτό. Οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν και είναι ορατός ο κίνδυνος δεκάδες παιδιά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου, καθώς δεν θα υπάρχουν αίθουσες για να φιλοξενηθούν οι τάξεις του λυκείου.

NOVA

Το Μουσικό Σχολείο φαίνεται πως αφήνεται στην εγκατάλειψη από την Πολιτεία γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η έλλειψη χρηματοδότησης και σαφούς προγραμματισμού για την υποστήριξή του, η διάσταση των απόψεων μεταξύ των υπουργείων για το θέμα και η διαπίστωση εκ μέρους του Υπουργείου πως δεν έχει τελικά υποβληθεί αίτημα εκπόνησης κτιριολογικού προγράμματος για το σχολείο.

Όταν η σημερινή κυβέρνηση απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την θετική έκβαση του ζητήματος.   Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προτεραιότητα η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό  όλων των  σχολικών κτιρίων, στην οποία εργαλείο θα έχουμε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, η κατάργηση του οποίου από τη ΝΔ επιδείνωσε τα προβλήματα  της σχολικής στέγης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Το «Μουσικό Σχολείο Λασιθίου» ιδρύθηκε το 2019, (Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τεύχος β 1746/17.05.2019), με τίτλο «Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου» με έδρα το Καβούσι, το όποιο βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του νομού και σκοπό να λειτουργήσει  το σχολικό έτος 2019-2020.

Mechanical Solutions

Η λειτουργία του ξεκίνησε την σχολική περίοδο 2020-2021 και η πρόοδος  του – παρά τον αρχικό προβληματισμό – είναι εκπληκτική με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για φοίτηση σε αυτό.

Την σχολική χρονιά 2023-2024  αριθμός προβλέπεται να φθάσει 95 μαθητές ή και να τους υπερβεί. Ωστόσο ενυπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές δεν επαρκούν. Σε  απάντηση του από 14-04-2021 το Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο Δήμος Ιεράπετρας  υπέβαλε στις 11/02/21 τη μελέτη Μουσικού Σχολείου Λασιθίου, προϋπολογισμού 326.389,22 Ευρώ, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση».  Επιπλέον αναφέρει πως «έχουν ζητηθεί στοιχεία από τον δήμο Ιεράπετρας αλλά δεν έχουν σταλεί ακόμη».

Το Υπουργείο Παιδείας για το ίδιο θέμα σημειώνει με έγγραφό του και ημερομηνία 14-12-2022 ότι «κατόπιν έρευνας στο  αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘ διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί  αίτημα εκπόνησης  κτιριολογικού προγράμματος  για το μουσικό σχολείο Λασιθίου”.

Επειδή σύμφωνα με την  απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στυλιανού Πέτσα στην υπ με αρ. πρωτ. 1756/11-03-2022  αναφορά του βουλευτή Λασιθίου Μανόλη  Θραψανιώτη καμία χρηματοδότηση ή σαφής προγραμματισμός δεν αναφέρεται πουθενά.

Επειδή από την έρευνα, όπως δηλώνει η υπουργός παιδείας, δεν έχει υποβληθεί αίτημα.

Επειδή βάσει απαντήσεων υπάρχει διάσταση απόψεων των δυο υπουργείων. Επειδή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος δεκάδες παιδιά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου, καθώς δεν θα υπάρχουν αίθουσες για να φιλοξενηθούν οι τάξεις του λυκείου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Έχει αξιολογηθεί η από 11-02-2021 υποβληθείσα μελέτη του Δήμου  Ιεράπετρας;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, ώστε  να δοθεί ΑΜΕΣΗ λύση για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου, καλύπτοντας ΑΜΕΣΑ τις ανάγκες για νέες αίθουσες.

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο