CLICK 2 CLICK

Ζαρός | Η καρδιά της Κρήτης;

Σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νότια του Ηρακλείου βρίσκεται το κεφαλοχώρι Ζαρός, με 2.215 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2001 και είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Το χωριό είναι ευρύτερα γνωστό από το ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό (φυσικό ή ανθρακούχο) που διατίθεται στην αγορά την τελευταία εικοσαετία.

Από το 1998 λειτουργεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού, όπου έχει φτιαχτεί τεράστια έκταση από αρδευτικά έργα, εύφορα κτήματα και περιβόλια. Έτσι, κατασκευάστηκε η τεχνητή λίμνη το κόσμημα του Ζαρού, όπου λειτουργούν δυο ιχθυοτροφεία πέστροφας και είναι στην κυριολεξία πνιγμένος από πράσινο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην γύρω περιοχή υπάρχει μια καταπράσινη κοιλάδα με απίστευτες ομορφιές, άγρια τοπία, επιβλητικά βουνά και γραφικά χωριά. Χωριά όπως, Βορίζια, Μορόνι, Mάκρες, τους οικισμούς Λαλουμά, Παναγιάτα. Χωριά τα οποία στεγάζουν αγνούς, παραδοσιακούς ανθρώπους που διατηρούν ακόμη το μύθο της περήφανης Κρήτης.

Επίσης από το χωριό Ζαρός, παράγεται ελαιόλαδο, σταφίδα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, χαρούπια και κτηνοτροφικά φυτά. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το πληθυντικό μόριο Ζα και το ρήμα ρέω, ρους και σημαίνει πολλά νερά.

shutterstock 614681108
Λίμνη Ζαρός

Τι μπορώ να κάνω, τι μπορώ να δω

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Βόρεια της Λίμνης υπάρχει ένα μονοπάτι που οριοθετείτε από ξύλινα κάγκελα το οποίο καταλήγει στο υπέροχο και ονειρικό φαράγγι του Αγίου Νικολάου Ζαρού. Η διαδρομή είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, δηλαδή 1,5 ώρα η διάρκεια της διαδρομής.

Στο φαράγγι ξεπροβάλουν, καταρράχτες, πράσινο, θέα προς το χωριό, πλαγιές για αναρρίχηση, ευκολοδιάβατο και είναι πολύ καλή εμπειρία και για αρχάριους ορειβάτες. Προσπερνώντας το φαράγγι διασχίζοντας το μονοπάτι μέσα από το Δάσος του Ρούβα, καταλήγει στους Δυο Πρίνους. Εκεί είναι η εκκλησία της Αναλήψεως που κάθε χρόνο γίνετε πανηγύρι και συρρέουν πολλοί προσκυνητές, κρατώντας μάλιστα και τα φαγητά τους και μετά τη λειτουργία γίνονται μια παρέα που γλεντούν μέχρι αργά το απόγευμα. Μπορείτε επίσης να φτάσετε εκεί με αυτοκίνητο (προτιμότερο τζιπ ) από τον δασικό δρόμο δίπλα από τη Μονή Βροντησίου. Από τον Ζαρο περνάει το Ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει τον Ψηλορείτη.

shutterstock 1678102852
Το δάσος Ρούβα
%CE%94%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A3 %CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%91
Το δάσος Ρούβα

Που μπορώ να μείνω, που μπορώ να φάω

Στην είσοδο του χωριού είναι ένα γραφικό καφενεδάκι του κύριου Στέλιου κάτω από την κληματαριά μα και αν πεινάτε οι κόρες του είναι πάντα πρόθυμες να σας ετοιμάσουν ομελέτα και σαλάτα και χωριάτικο παξιμάδι με μια κούπα καλό κρασί.

Στα πολλά καφενεία του Ζαρού, θα απολαύσετε παγωμένη ντόπια ρακί και την φιλοξενία των κατοίκων. Θα σας κεράσουν και ας μην σας ξέρουν!! Μην σας φανεί παράξενο σε τούτο τον τόπο η γνησιότητα ζει απείραχτη από την εξέλιξη, η φιλοξενία και η απλότητα είναι τρόπος ζωής.

Για την διανυκτέρευση υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία όπως αυτό στην τοποθεσία «Βότομος» το οποίο είναι πνιγμένο στα πλατάνια (600ιων χρόνων) και στα νερά.

Η επίσκεψη σας στο Χωριό Ζαρός θα σας φέρει αρκετά κοντά με τη φύση, θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να αναζωογονηθείτε.

Να σημειωθεί ότι έχει βραβευτεί ως το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο καθώς βρίσκεται και στα ράφια της αμερικανικής αγοράς.

Back to top button