Προοδευτικά

Τι σημαίνει «Ναι» και τι σημαίνει «Οχι»

Στο δημοψήφισμα καλούμαστε να απαντήσουμε «ναι» ή «όχι». Δεν υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο. Αν ρίξουμε ασταύρωτο, εύκολα γίνεται νοθεία. Να σταυρώνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να επιλέξουμε. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να το κατανοήσει σχεδόν κανένας. Παραπέμπει σε δύο κείμενα που δεν έχουν μοιραστεί στους Έλληνες επισήμως, να τα διαβάσουν και να τα καταλάβουν σε κάθε χωριό. Δύο τεχνικά κείμενα κάποιων υπαλλήλων. Δύο σημειώματα εργασίας.

Τα κείμενα αυτά δεν έχουν νομική ισχύ. Στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα σημαίνει «ναι ή όχι στο Ευρώ». Το λένε ανοιχτά οι υποστηρικτές του ΝΑΙ, και το λένε και οι Ευρωπαίοι. Οι υποστηρικτές του ΟΧΙ, η συντριπτική πλειοψηφία, λένε ανοικτά πως θέλουν την έξοδο από το Ευρώ.

caffeine adv2020b

Μερικοί υποστηρικτές του ΟΧΙ θέλουν να μείνουν στο Ευρώ, αλλά αυτό δεν γίνεται αντικειμενικά. Το πρόγραμμα έληξε, και είμαστε ήδη σε χρεοκοπία. Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Το ΟΧΙ δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για ΝΕΟ πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει καμία χώρα ή θεσμός που να θέλει να διαπραγματευτεί για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης με λαό που ψήφισε ΟΧΙ στην Ευρώπη. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Δεν αλλάζει αυτό. Νοιώθουν πως η Ελληνική κυβέρνηση κορόιδεψε την Ευρώπη.

neratzoulis neo

Η κυβέρνηση λέει, ψευδώς, πως το ερώτημα είναι «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στα μέτρα. Όπως ψευδώς έλεγε πως δεν θα κλείσουν οι τράπεζες και πως θα υπάρχουν λεφτά. Σήμερα, όμως, οι τράπεζες είναι κλειστές και δεν έχουν πια Ευρώ να δώσουν. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.

Ίσως να έχουν πει μια αλήθεια: πως θα παραιτηθούν μετά το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Το είπαν οι κκ.Τσίπρας και Καμμένος σε συνεντεύξεις. Επομένως, το ΝΑΙ ανοίγει το δρόμο σε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα.

Ήδη την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015, έστειλε ο κ.Τσίπρας αίτημα χρηματοδότησης 29δις στην Ευρώπη. Ένα νέο πρόγραμμα συζητήθηκε. Οι Ευρωπαίοι δεν τον εμπιστεύονται όμως. Περιμένουν να βγει το ΝΑΙ για να διαπραγματευτούν με όποιον στείλει η Ελλάδα στη θέση των παραιτημένων.

Τελικά, είναι σαφές: ψηφίζουμε την Κυριακή για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Ευρώ και την Ευρώπη. Με το ΝΑΙ, υπάρχει δυνατότητα για νέα χρηματοδότηση, αναπτυξιακά προγράμματα, και λεφτά στις τράπεζες. Με το ΟΧΙ, όμως, συμβαίνουν νομοτελειακά τα εξής:

Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Είμαστε στο Ευρώ μόνο στα χαρτιά. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει Ευρώ ούτε για δείγμα. Χρωστάει ήδη δισεκατομμύρια στα ταμεία, τα νοσοκομεία, την αγορά. Κανείς δεν πληρώνεται: θεσμοί, ομολογιούχοι, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, ΔΕΚΟ, προμηθευτές. Η μόνη λύση είναι η δραχμή, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Τα χρέη προς την αγορά θα κουρευτούν βάναυσα.

Τώρα, μπορεί κάποιος να πει πως «ο Κοκοτός» λέει ψέματα. Έχω μόνο μία απάντηση. Και είναι ερώτηση: αν έγραφα ανώνυμα, θα είχε επιχειρήματα αυτός που πυροβολεί τον αγγελιοφόρο αντί ν’ ακούσει το μήνυμά του;

Φώτης Κοκοτός

Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και μέλος της διοίκησης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο σχετικά με τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, και θέματα πολιτικής επικαιρότητας, όντας υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε στην τάξη του, και αποφοίτησε με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ, ενώ γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.), και ασχολείται με την ελεύθερη πτώση, την ιστιοπλοΐα, το water polo, και εν γένει με τα σπορ. Διαβάζει κλασσική νεοελληνική λογοτεχνία, σύγχρονη οικονομική και πολιτική ανάλυση, καθώς και επιστημονικές επιθεωρήσεις έρευνας και τεχνολογίας. Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών με τα οποία θα ήθελε να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο καθώς ταξιδεύει συχνά για δουλειές.
Back to top button