Προοδευτικά

Υγεία «δωρεάν» δεν σημαίνει και «δημόσια» μόνον

Διάχυτη είναι η εντύπωση πως ο θεμέλιος λίθος της Υγείας είναι το «δωρεάν δημόσιο νοσοκομείο», ενώ στην πραγματικότητα το νοσοκομείο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Τα θεμέλια είναι η Ασφάλιση, η Πρόληψη, και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Προτείνω ένα Εθνικό Σύστημα που θα δώσει την έμφαση σε αυτά. Ενα σύστημα που θα πληρώνει για τον ασθενή και όχι για το μάρμαρο.

Η Υγεία ξεκινά από το σπίτι. Αυτό το ξέρουμε καλά. Όταν φτάσεις στο γιατρό, πόσω μάλλον όταν φτάσεις στο νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας, τότε έχεις ήδη εκδηλώσει κάτι. Μόνον εξ ανάγκης πρέπει να καταλήγουμε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επειδή, όμως, το σύστημα πάσχει από τη βάση, όλο το βάρος πέφτει εκεί – και τη συνθλίβει. Τα δημόσια νοσοκομεία… νοσούν.

caffeine adv2020b

Στο δημόσιο νοσοκομείο, η έννοια «δωρεάν» είναι μόνον σχήμα λόγου: οι γιατροί και οι νοσηλευτές μισθοδοτούνται (κακά), τα μηχανήματα αγοράζονται (συχνά αδιαφανώς), ενώ τα κτήρια χτίζονται και πληρώνονται (αδρά). Όλοι οι Έλληνες φορολογούμαστε για αυτά. Δυστυχώς, όμως, η διαφθορά και η διαπλοκή, οι επίορκοι ιατροί και συνδικαλιστές, καθώς και τα κυκλώματα προμηθευτών, έχουν στήσει έναν βρόμικο κλοιό που απομυζά τους δημόσιους πόρους.

Αν καθιερώναμε την Εθνική Ασφάλιση Υγείας, όπως κάνουν ήδη πολλές χώρες στον κόσμο (π.χ. η Αγγλία και η Αυστραλία, αλλά και η Γαλλία), προσαρμοσμένη στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, τότε θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε απ’ το τέλμα. Μιλάμε για ένα σύστημα όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ασφαλισμένοι αυτομάτως, μέσω της γενικής φορολογίας. Ένα σύστημα όπου η ασφάλιση δεν εξαρτάται από την εργασία, όπως γίνεται τώρα, άρα για ένα σύστημα όπου οι άνεργοι είναι πλήρως καλυμμένοι.

neratzoulis neo

Η διαφορά με τη «δημόσια» αντίληψη είναι τεράστια! Στη «δημόσια» προσέγγιση της Υγείας, όλοι πληρώνουμε φόρους ώστε να μας περιμένουν οι υποδομές. Ένα τεράστιο σύστημα μίζας και λοβιτούρας. Αντί να πληρώνουμε την ίαση του ασθενούς, πληρώνουμε το μάρμαρο. Χωρίς αποδείξεις, χωρίς ηλεκτρονικά αρχεία, χωρίς διπλογραφικό σύστημα, κι ούτε λογιστικά πρότυπα και ορκωτούς ελεγκτές. Ένα σύστημα που αντιστέκεται, με όμηρο τον ασθενή.

Με Εθνική Ασφάλιση Υγείας δεν χρειάζονται ένσημα, ούτε βιβλιάρια, αλλά απλώς ένας αριθμός (π.χ. ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ) για την παρακολούθηση των δαπανών και του ιατρικού ιστορικού, όλα ηλεκτρονικά. Επιπλέον, για τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, τουρίστες ή πρόσφυγες, θα χρειαστεί μια ανθρωπιστική επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται εκεί που επιθυμεί, είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες δομές. Ούτως ή άλλως, δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται πάντα σε ακριτικές περιοχές, αλλά και επικουρικά, για σπάνιες ή πολύ εξειδικευμένες θεραπείες.

Με Εθνική Ασφάλιση Υγείας ο πολίτης είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει: στο γιατρό της γειτονιάς του ή στο κοντινότερο αστικό κέντρο, σε οποιονδήποτε συμβεβλημένο πάροχο. Κάθε ιατρός και κάθε νοσοκομείο, κάθε λογοθεραπευτής και κάθε οδοντίατρος, θα εκδίδουν παραστατικά, τα οποία το σύστημα θα εξοφλεί κατόπιν ελέγχου. Πιθανόν να χρειαστεί μια συμβολική συμμετοχή του ασθενούς, ως δικλίδα έναντι της σπατάλης.

Το βασικό «πακέτο» παροχών Υγείας που θα δικαιούται κάθε πολίτης μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες του κράτους, αλλά μια καλή αρχή είναι το βασικό τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει σχεδόν τα πάντα (πλην εξειδικευμένης οδοντιατρικής). Κάποιοι θα ασφαλίζονται επικουρικά για επιπλέον υπηρεσίες, π.χ. για μονόκλινη σουίτα, για αποκλειστικό νοσοκόμο, ή για παγκόσμια κάλυψη. Αλλά κανείς πολίτης της χώρας δεν θα ζει με το φόβο πως δεν μπορεί να πληρώσει την ίασή του.

Οι μόνοι που έχουν συμφέρον από τη σύγχυση της «δωρεάν» με τη «δημόσια» Υγεία είναι εκείνοι που έχουν περιχαρακώσει τα συμφέροντά τους στο κομματικό κράτος και λυμαίνονται τα κονδύλια. Προφασίζονται πως εξυπηρετούν το συμφέρον του πολίτη, αλλά προτεραιότητα έχουν την τσέπη τους. Το συμφέρον του πολίτη είναι ξεκάθαρο: Εθνική Ασφάλιση Υγείας, για όλους, χωρίς εισφορές, μέσω της γενικής φορολογίας. Η ισότητα στην πράξη.

Φώτης Κοκοτός

Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και μέλος της διοίκησης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο σχετικά με τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, και θέματα πολιτικής επικαιρότητας, όντας υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε στην τάξη του, και αποφοίτησε με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ, ενώ γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.), και ασχολείται με την ελεύθερη πτώση, την ιστιοπλοΐα, το water polo, και εν γένει με τα σπορ. Διαβάζει κλασσική νεοελληνική λογοτεχνία, σύγχρονη οικονομική και πολιτική ανάλυση, καθώς και επιστημονικές επιθεωρήσεις έρευνας και τεχνολογίας. Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών με τα οποία θα ήθελε να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο καθώς ταξιδεύει συχνά για δουλειές.
Back to top button