Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οσο οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και τα πάντα φοράνε τα γιορτινά τους, κάνουμε προσπάθεια να μπούμε στο πνεύμα των ημερών.

Συχνά τις γιορτινές ημέρες μιλούν πολλοί για το «πνεύμα των Χριστουγέννων». Άραγε μιλούμε όλοι για το ίδιο πράγμα; Μάλλον όχι! Αν αυτό το «πνεύμα των Χριστουγέννων» είναι μόνο τα δώρα, γενικά οι αγορές, τα οικογενειακά τραπέζια, οι συνεστιάσεις, η διασκέδαση, τότε τα Χριστούγεννα, ιδίως στις μέρες μας, είναι πολύ καταθλιπτικά για πολλούς συνανθρώπους μας. Προκαλείται κατάθλιψη γιατί πολλοί δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν, να βγουν, να διασκεδάσουν. Όμως το ζήτημα είναι πιο σοβαρό από ότι νομίζουμε γιατί έχει και άλλη διάσταση. Και αυτοί πού δήθεν χαίρονται με τα παραπάνω, κι αυτοί ζουν σέ μια άλλου τύπου στενοχώρια. Δεν χαίρονται και αυτοί πραγματικά. Φαίνεται καθαρά στα πρόσωπά τους ότι δεν χαίρονται, έστω κι αν για λίγο ξεχνιούνται. Είναι όμως χαρά χωρίς διάρκεια!

Mechanical Solutions

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν εννοούμε όλοι το ίδιο όταν μιλούμε για το «χριστουγεννιάτικο πνεύμα», που ουσιαστικά είναι κάτι άλλο, ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Όλη αυτή η περίοδος του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνεια) όντως έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ο χειμώνας, ίσως, και το κρύο ως εξωτερικός παράγοντας πού ωθούν τους ανθρώπους να μαζεύονται στα σπίτια τους, να έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο για να βρουν ζεστασιά.

Είναι, όμως, και κάτι άλλο. Όλη αυτή η περίοδος των εορτών παραπέμπει σε κάτι πού είχαμε ζήσει στην αθώα, ανέμελη παιδική μας ηλικία· Τα Χριστούγεννα μας θυμίζουν αυτό πού πρέπει να είμαστε, παιδιά. Θυμόμαστε την αγνότητα των παιδικών μας χρόνων και την αναζητούμε και πάλι. Προσοχή όμως. Δεν είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων «μόνο για τα μικρά παιδιά», για να περάσουν δήθεν εκείνα καλά· είναι, όταν το λέμε αυτό, σαν να βγάζουμε από πάνω μας μια ευθύνη και να θέλουμε να ξεφύγουμε από το κενό μας, λέγοντάς το αυτό. Πρόκειται για μια υπεκφυγή, μια ψεύτικη ταπεινότητα. Οι γιορτές αυτές είναι για όλους, και για τους μεγάλους, καθώς συνιστούν μια άριστη αφορμή, να ζήσουν αυτοί και πάλι ως παιδιά.

Στολισμένες πλατείες με εντυπωσιακές φωτεινές εγκαταστάσεις, χριστουγεννιάτικα δένδρα, Αγιοβασίληδες με άσπρες γενειάδες και ένα πλήθος ανθρώπων που έχει ξεχυθεί στους δρόμους, προδιαθέτουν τη συμμετοχή μας στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν. Ο καθένας όμως «πρέπει»  να ζήσει σ’ αυτό το κλίμα της υποχρεωτικής εξωστρέφειας και της επιβαλλόμενης κοινωνικά χαράς. Οι γιορτές είναι μια φορτισμένη συναισθηματικά περίοδος. Καθώς πλησιάζουν, μεγαλώνουν οι προσδοκίες και τα «θέλω»  των περισσότερων. Κι αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα ανακατευτούμε με το πλήθος στους φωτισμένους δρόμους, δε θα αντισταθούμε στον καταναλωτισμό, θα ανταμώσουμε με άλλους ανθρώπους σε πλούσια γεύματα και πάρτι και κάποιες στιγμές μπορεί να μελαγχολήσουμε ή να νιώσουμε εκείνο το παγερό αίσθημα μοναξιάς ανάμεσα σε ανθρώπους που δε μας εκφράζουν. Γιατί συχνά οι μεγάλες προσδοκίες καταλήγουν και οδηγούν σε απογοητεύσεις.

Όμως, το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι αποκαλυπτικό και διαχρονικό. Είναι η αγάπη για τον άνθρωπο.

Αγάπη που υποκινεί συναισθήματα ελπίδας και φιλευσπλαχνίας. Αγάπη που θα μας φέρει κοντά σ’ εκείνους που τους έχει ξεχάσει τα Χριστούγεννα. Εκείνους που είναι μονάχοι, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κι έχουν ανάγκη από μια ευχή, ένα χάδι, μια ανοιχτή αγκαλιά. Αγάπη που μας οδηγεί στον αυτοσεβασμό και στην επανεκτίμηση βασικών αξιών που είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Γι’ αυτό ας επιχειρήσουμε μια ελάχιστη διαφοροποίηση από τα λαμπερά πρότυπα που έχουμε υιοθετήσει. Άλλωστε ο καθένας μας έχει μια δική του πραγματικότητα που δεν ταυτίζεται με την πραγματικότητα των άλλων.

Τούτες τις άγιες μέρες μαζί με τις προσδοκίες, μοιραία έρχονται και οι μνήμες να χτυπήσουν την πόρτα μας. Μνήμες παλιές σκονισμένες, μνήμες με άρωμα γλυκιάς μελαγχολίας. Μνήμες προσώπων πολυαγαπημένων που δεν είναι πια μαζί μας.

Ανοίγοντας την καρδιά μας στην αγάπη, ας αφήσουμε εκείνο το παιδί που κάπου μέσα μας υπάρχει να προσμένει το θαύμα των Χριστουγέννων. Εκείνο το παιδί θα μας πάρει απ’ το χέρι για να μας οδηγήσει εκεί που αρχίζει το όνειρο και ξημερώνει η αγάπη!

Ας αφεθούμε στην αναζήτηση του δικού μας αστεριού που θα φωτίσει τη φάτνη μας!

Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία, ομορφιά, ειρήνη, ελπίδα και χαρά!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button