Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν η πόλη σου σε διώχνει….. Και κάποιες άλλες σκόρπιες σκέψεις… | της Σοφίας Καραμανώλη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Η εμπλοκή μου με θέματα που αφορούν τα δημόσια πράγματα, γίνεται η αφορμή  να διαπιστώνεις διαρκώς ότι κάτι δεν πάει καλά σ΄αυτό τον τόπο. Αντιλαμβάνεσαι πως την εξουσία, την όποια εξουσία, από εκείνη που έχει ένας απλός υπάλληλος λόγω θέσης, έως κι όσων κατέχουν ανώτερα αξιώματα, πολύ δύσκολα την  αντιμετωπίζεις. Ακόμα κι αν  η εξουσία οφθαλμοφανώς κι αποδεδειγμένα παρανομεί , ακόμα και τότε, τα μέσα που διαθέτεις για να την παλέψεις είναι *μικρά* . Δεν φτάνουν…

Και δεν  σηκώνεσαι βέβαια μία ωραία πρωϊα να τα βάλεις με κάποιους.  Υπάρχει λόγος. Όπως για παράδειγμα  όταν νοιώθεις ότι θίγεσαι ως πολίτης , ή ακόμα κι όταν θίγονται τα προσωπικά σου συμφέροντα.Εγωϊστικό λίγο μου φαίνεται όταν αναφέρομαι σε προσωπικά συμφέροντα, αλλά υπάρχει και προστατεύεται υποτίθεται… [Προσωπικότητα, ιδιοκτησία κ.λ.π.]

Την εμπειρία μου των τελευταίων ημερών σχετικά με  την υπογειοποίηση των κάδων πίσω από την Αγία Τριάδα καταγράφω. Τα συναισθήματα που με διακατέχουν , όταν καταφεύγω στα Δικαστήρια, ως έσχατη σανίδα σωτηρίας κι αφού εξαντλούνται όλα τα άλλα θεμιτά μέσα-αθέμιτα δεν έχω μάθει να χρησιμοποιώ-  όντας η ίδια και δικηγόρος. Τα συναισθήματα καταγράφω , όταν το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στο αναμενόμενο.

NOVA

Η συμβουλή μου σε όλους σας: Τα προβλήματα σας, είτε  μικρά , είτε  μεγάλα, να τα  λύνετε εξωδίκως . Συναινετικά. Αν δεν τα καταφέρετε, δώστε χώρο στους ισχυρούς.Αν είναι και εκλεγμένοι , ίσως σας μοιάζουν. ΄Ισως όχι εσάς προσωπικά, αλλά των διπλανών σας, που τους προτίμησαν. Κάντε άλλους λογισμούς και μην το σκέφτεστε και ταράζεστε…..Ούτε οι δικηγόροι δεν βοηθούν. Ας επιλέξουν κάτι άλλο να κάνουν, κάτι θα υπάρχει εκεί έξω.

Πώς να το κάνουμε? Η αισθητική μου δεν συνάδει αρκετές φορές με των άλλων.  Αυτό θα μου πείς είναι σύνηθες. Αλλά ούτε και την κριτική δεν αντέχουν αυτοί οι άλλοι???

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Βάζεις ας πούμε υπόγειους κάδους πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας. Σ΄ένα ευαίσθητο σημείο της πόλης. Έτσι…γιατί έτσι σ΄αρέσει. Ή βάζεις κάδο σε νησίδα , που θάπρεπε  ίσως να  την έχεις λουλουδιασμένη   συνεχώς.

Επεμβαίνεις στον παραλιακό, στο ωραιότερο κομμάτι της πόλης, έτσι πρόχειρα-εντέλει πιθανόν για να  εξυπηρετηθεί η ανακαίνιση των  δύο ξενοδοχείων  και συμφωνώ- αλλά πές το.Καθαρά και έντιμα. Δεν είναι κακό , οι πολίτες θα το καταλάβουν. Και προετοίμασε και το καινούργιο σου όραμα, αλλά όχι μόνος. Κι άλλοι έχουν γνώμη.  Όχι εγώ,οι ειδικοί καλύτερα.΄Η μήπως κι εγώ??? Άκουσε την. Δεν είναι προσβλητική η κριτική. Η καλοπροαίρετη φέρνει ίσως και καλύτερο αποτέλεσμα. Κι άλλοι ζουν σ΄αυτή  την πόλη και την αγαπούν το ίδιο με σένα.

Mechanical Solutions

Η  πόλη μας  δεν έχει πλατεία. Ένα κυκλικό κόμβο έχει. Φτιάξε τον , μελέτησε και φτιάξε τον όμορφο. Δεν φτάνει  να τοποθετείς ακριβό μηχανισμό για να μετράς υγρασία, ή δεν ξέρω τι άλλο μετρά αυτή η αντένα που τοποθέτησες.

Τ΄αυτοκίνητα μας  δεν χωράνε πιά. Ούτε υπάρχει θέση  γι’ αυτά των επισκεπτών. Δες πως λύνουν το θέμα οι άλλες πόλεις και ακολούθησε.

Οι μισοτελειωμένες οικοδομές χάσκουν σα φαντάσματα γύρω μας. Ας υποχρεώσεις να καλυφθούν οι όψεις , ίσως νάναι έτσι καλύτερα…

Η λίμνη μας φαίνεται στις παλιές  καρτποστάλ ότι ήταν ολοπράσινη. Οι παλαιότεροι τη θυμόμαστε κιόλας. Δεν είναι έτσι  σήμερα πιά. Είναι φαλακρή κι ακόμα επιμένει να διατηρεί τη μοναδικότητά της. Γιατί  άραγε??Δεν είναι η Λίμνη χώρος μόνο για καθίσματα. Τόσα και τόσα  θα μπορούσαν να γίνουν εκεί γύρω… Και τότε, και τα λιγότερα καθίσματα  θα ήταν συνεχώς γεμάτα. Αρκούν.

Το μικρό λιμάνι μας γιατί είναι άδειο? Δε θα μπορούσε νάναι ζωντανό με σκαφάκια και βάρκες? ΄Ολο ζωή??Τα λεωφορεία  δεν θα μπορούσαν να σταθμεύουν  πιο έξω , οι τουρίστες να κατεβαίνουν στη Μαρίνα  και να περιδιαβαίνουν την πόλη? ΄Εχουμε κι άλλες ομορφιές να  αναδείξουμε κι όχι μονάχα τον ένα πεζόδρομο ,τον κεντρικό δρόμο και τη λίμνη.΄Αντε και τον παραλιακό. ΄Η μήπως δεν έχουμε??

Καμιά τουαλέτα βρε παιδιά!!! ΄Ηρθα επίσκεψη στην πόλη σας και δεν υπάρχει πουθενά!! Μήπως να  φτιάξουμε και να τις δώσουμε σε ιδιώτες να τις περιποιούνται και να λάμπουν.Με διαγωνισμό πάντα!!!!! Γιατί έτσι πρέπει. ΄Ετσι δε  γίνεται παντού??

Οι σκάλες?? Δεν υπάρχουν αλλού τόσες πολλές!!Βάλε τους γείτονες να βοηθήσουν. Δώσε ασβέστη , χρώματα,μερικά λουλούδια, γλάστρες,  ιδέες. Και πότε-πότε βάλε και κανένα υπάλληλο να βοηθά. Το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει και  τότε θα μπούν στοιχήματα για το βραβείο. Ποιό βραβείο?? Δώσε και βραβείο.

Τόση πέτρα έχει ο τόπος μας. Δεν υπάρχει ένας μικρός χώρος τριγύρω για να φτιαχτεί επιτέλους αυτό  το μικρό θεατράκι για τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια , πετρόκτιστο , όπως το είδα σε ένα μικρούλι χωριό των Κυκλάδων πάνω στο βουνό…

Όταν πριν λίγα χρόνια  με χαρά έκανα τη γνωστή κυκλική βόλτα σε συνάδελφό μου, αθηναίο , περίμενα τον ενθουσιασμό γι΄αυτό το προικισμένο μέρος.Και ξέρετε την απάντηση, ως συνοδηγός μου που ήταν; *Όταν κοιτάζεις δεξιά  αυτό εδώ είναι ο παράδεισος, όταν κοιτάζεις όμως αριστερά είναι το αίσχος* . Λυπήθηκα και τότε. ΄Αρχισα να παρατηρώ  πιο σχολαστικά  πλέον. Δυστυχώς……

Σκόρπιες σκέψεις…Θέλω να πω κι άλλα πολλά…

Για τη Νεάπολη, για την Ελούντα,για την Κριτσά –ευτυχώς τον Κρούστα τον υπερασπίζονται οι Κρουστιανοί!!!!- για οικισμούς μικρούς διαμάντια και μεγάλους –όπως η Αμμουδάρα για παράδειγμα, ή τα Λενικά , ή τα Κατσίκια,ή τον  Ξερόκαμπο-   αφημένους στην τύχη τους,  για τα χωριά μας, τις απίστευτες  παραλίες μας,  για τα μονοπάτια μας, για… για…. για….για το Καθολικό και το Μπουρούνι μας –παρολίγο να ξεχάσω…-που είναι κι αυτά τα τελευταία δικά μας. ΄Ολων μας!!!!!

Όμως αυτά τα λέμε χρόνια .΄Η μήπως όχι??? Και τίποτα δεν γίνεται.Δεν τα περίμενα όλα από την παρούσα δημοτική αρχή.Απλά η κουβέντα το έφερε , αλλά πέρασαν ήδη οκτώ δικά της χρόνια….

Και μένα το περιβάλλον με διώχνει……..

Μα απ΄την άλλη,  είναι εδώ  οι ελάχιστοι συγγενείς μου , οι φίλοι μου, οι γείτονες μου ,  οι άνθρωποι που μαζί τους πορεύομαι τόσο χρόνια….Είναι και δικός μου ο τόπος αυτός και τον πονώ….και τον νοιάζομαι…..Να συνεχίσω άραγε ή μήπως άστο….

[Χθες 23-5-2023 συζητήθηκε αίτημά μου χορήγησης  προσωρινής διαταγής στη Νεάπολη για να σταματήσουν τα έργα πίσω από την Αγία Τριάδα. Μήπως υπάρξουν διαφοροποιήσεις , μήπως εντέλει γίνει πλατεία ο χώρος και όχι σκουπιδότοπος… Δεν χορηγήθηκε… Ε, δεν πειράζει….Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι…..].

*Το παραπάνω κείμενο το έγραψα χθες το μεσημέρι , αλλά δεν το έδωσα προς δημοσίευση. Σκέφτηκα ότι ίσως υπήρχε αυτό το 1% , να επιδείξει δηλαδή ο Άρχων της πόλης μας ψήγμα ενσυναίσθησης.Ούτε αυτό όμως  απέμεινε.Ονειροβατώ…*

Σήμερα, 24-5-2023,  οι κατεδαφίσεις έγιναν παράνομα  και δημιουργούνται τετελεσμένα. Απευθύνθηκα στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ως ύστατη προσπάθεια…Περιμένω τις εξελίξεις….

Άγιος Νικόλαος, 24 Μαίου 2023

Σοφία Καραμανώλη

Δικηγόρος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button