Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Ο ρόλος των «λαγών» στην πολιτική

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Σε κρίσιμες πολιτικές «κούρσες», παρατηρείται το «φαινόμενο του λαγού». Γνώριμες προσωπικότητες που αναλαμβάνουν καίριους ρόλους για την επίτευξη «άλλων» επιδιώξεων.

Στην πολιτική, οι «πολιτικοί λαγοί» βγαίνουν πάντα μπροστά, με πρόγραμμα και κατόπιν συμφωνίας, έχουν βαθιά συνειδητοποιήσει τον ρόλο τους, γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά λίγο πριν από το φίνις, την «κάνουν» με ψιλά πηδηματάκια ή και μεγάλα άλματα, όπως ένας λαγός, που προσπαθεί να ξεφύγει από το όπλο του κυνηγού ή τα φώτα που τον τυφλώνουν.

NOVA

Ο «πολιτικός λαγός» δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κρίσιμες περιόδους «κούρσας» διεκδίκησης χρίσματος, όπου μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και ανήθικες πρακτικές, για την εξουδετέρωση εσωκομματικών ή άλλων αντιπάλων, αλλά και σε δολοφονίες χαρακτήρων, όταν χρειαστεί. Ξεκινάει προεκλογική καμπάνια σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Δεκανίκι στον δεύτερο γύρο. Είναι πολύ αναγκαία η ύπαρξη του «πολιτικού λαγού» για την επιβίωση και τη μακροημέρευση ενός συνδυασμού εξουσίας αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ένας «πολιτικός λαγός», σχεδόν πάντα, «φυτρώνει εκεί που τον σπέρνουν», ιδιαίτερα από έναν πλειοψηφικό συνδυασμό, για να διαφωνήσει έντονα και με θόρυβο για κάποια απόφαση, που πρόκειται να κατατεθεί, και με τη σκληρή κριτική του να δείχνει ότι αναγκάζει τον συνδυασμό να διορθώσει τις ατέλειές του, μετρώντας παράλληλα και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Κι όλα αυτά χάριν του «πολιτικού λαγού», που έβγαλε το πρόβλημα και στη συνέχεια αποσύρθηκε στο λαγούμι του, στη φωλιά του. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Κι αν κάποια στιγμή θεωρηθούν οι «πολιτικοί λαγοί» ως γραφικοί φωνακλάδες, αντιρρησίες επιλογών και σχεδίων, δείχνουν κατανόηση περιμένοντας την επιβράβευση από τον αρχηγό της οποιασδήποτε παράταξης για τον ρόλο τους ως πετυχημένοι «πολιτικοί λαγοί». Άλλωστε περιμένουν και τα «πετραχήλια», τη νόμιμη αμοιβή, ίσως κάποιο αξίωμα.

Σε πολιτικές «κούρσες», με πλήθος προσώπων, για την ανάδειξη υποψηφίων, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι του ενός «πολιτικοί λαγοί», φυσικά ύστερα από τις συμφωνίες που έχουν γίνει για την επόμενη μέρα. Ο «πολιτικός λαγός» θα δουλέψει με τον συμφωνηθέντα τρόπο, περιορίζοντας τον αριθμό των ψήφων στα αντίπαλα στρατόπεδα, βοηθώντας παράλληλα και ψυχολογικά τον εντολέα του. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει ο «πολιτικός λαγός» να ξεστρατίσει και να αποφασίσει να τερματίσει και να κερδίσει και την «κούρσα»!

Mechanical Solutions

Το δύσκολο για να χρησιμοποιηθεί κάποιος ως «λαγός» είναι ότι πρέπει να τον εμπιστεύονται. Να είναι αξιόπιστος, δοκιμασμένος κάποια άλλη στιγμή στον ίδιο ρόλο και να «μιλάει» προσεκτικά, ώστε να μην «καρφωθεί» σε κάποια συζήτηση με δημοσιογράφους.

Ζούμε σε έναν πρωτόγνωρο πολιτικό αστερισμό. Οι περισσότεροι άρχοντές μας, χαρακτηρίζονται ως ψυχροί επαγγελματίες, οι περισσότεροι με μοναδικό κίνητρο τις οικονομικές παροχές της θέσης. Οι πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον έρχονται σε δεύτερη θέση, ενώ σημασία και πρωτεύοντα ρόλο παίζει το συμφέρον της ηγεσίας, που μεταφράζεται και ως ατομικό συμφέρον.

Αποτέλεσμα, οι «λαγοί» να είναι περισσότεροι από τους κυνηγούς και τα «πετραχήλια» να περιμένουν να απονεμηθούν στους πιο αποτελεσματικούς «λαγούς».-


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Θανάσης Παπαμιχαήλ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο