L Maris

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μικρή μας πόλη (του Γιώργου Γουναλάκη)

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Θα ήθελα να πώ μερικά πράγματα για αυτήν την ….. ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ. Πριν γράψω οτιδήποτε θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τα γραφόμενα μου δεν αποτελούν αντιπολιτευτικό κείμενο και δεν αφήνουν μομφή για κανένα.

Γράφω τις σκέψεις μου και τίποτα περισσότερο. Η εισαγωγή αυτή γίνεται επειδή γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γνωρίζω πολύ καλά τις αντιδράσεις και τις καφενειακές συζητήσεις και προσπαθώ να τις προλάβω ή τουλάχιστον να τις μειώσω.

Βλέποντας λοιπόν τις τοποθετήσεις αρκετών συμπολιτών αλλά και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο πρόβλημα της πόλης είναι η χωροοργάνωση της. Βλέπουμε παντού μια αναρχία και γενικά μια πολύ κακή κυκλοφοριακή λειτουργία, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα όλων και πάνω από όλα των χρηστών αυτής της πόλης. Και ενώ η πόλη αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα βλέπουμε ότι αυτοί οι «δύστροποι» ή «κακότροποι» Αγιονικολιώτες πηγαίνουν στο Σούπερ Μάρκετ του Βασιλόπουλου, ακολουθούν τις διαγραμμίσεις και παρκάρουν στον χώρο που έχει προβλεφθεί.

NOVA

Έτσι λοιπόν αρχίζω να πείθομαι και πιστεύω ότι και ο κάτοικος αυτής της πόλης μπορεί και πρέπει να μπει σε καλούπια, τα οποία όμως πρέπει να είναι εμφανή και να του εξασφαλίζουν σωστή χρήση του κοινόχρηστου χώρου. Φυσικά και με την λέξη εμφανή δεν εννοώ τα κολωνάκια. Αν λοιπόν κάποτε καταφέρουμε να μετρήσουμε και διαγραμμίσουμε τις ελεύθερες θέσεις parking στον Αγιο Νικόλαο, μετρήσουμε και διαγραμμίσουμε τις θέσεις για δίκυκλα , μετρήσουμε και διαγραμμίσουμε τις θέσεις ΑΜΕΑ (στο κομμάτι της διαγράμμισης έχει γίνει σημαντική δουλειά) και παράλληλα μετρήσουμε τα αυτοκίνητα που κινούνται στον Αγιο Νικόλαο από τον μόνιμο πληθυσμό και υπολογίσουμε και δυνητικούς επισκέπτες, τότε θα έχουμε αυτό που λένε δεδομένα. Με βάση τα δεδομένα αυτά βρίσκουμε πόσες θέσεις αναζητούμε και στην συνέχεια εφευρίσκουμε λύσεις. Το πιο σημαντικό όμως που θα προκύψει είναι ο εντοπισμός του προβλήματος με νούμερα και η καταγραφή των διαθέσιμων θέσεων ανά περιοχή καθώς και η ζήτηση ανά περιοχή.

Αφού λοιπόν κάνουμε όλα αυτά, τότε μπορούμε να μιλάμε για δυνητική λύση προβλήματος. Δε νομίζω ότι χρειάζεται πολύ σκέψη. Λίγο πολύ όλοι έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Οι περισσότερες χώρες έχουν βασίσει το μοντέλο ανάπτυξης στην ορθή χωροοργάνωση των πόλεων και των χωριών τους. Εμείς γιατί επιμένουμε σε ένα λανθασμένο μοντέλο εδώ και χρόνια ; Γιατί αρνούμαστε να δούμε τις ανάγκες ; Γιατί αρνούμαστε να συνεργαστούμε με την πραγματικότητα ;
Είναι γεγονός ότι στην πόλη αυτή συνυπάρχουν επαγγελματίες , απλοί πολίτες και επισκέπτες. Όλοι αυτοί θέλουν τον χώρο τους. Και αν ο επαγγελματίας θέλει χώρο να τον έχει λελογισμένα και οργανωμένα, να τον πληρώσει (ακόμα και σε επίπεδο στάθμευσης) και τα πάντα να αποδίδονται ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία. Οι απλοί πολίτες οφείλουν να απολαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύπτουν από τους επαγγελματίες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τον τόπο μας, μιας που η φυσική του ομορφιά περισσεύει. Όμως για να γίνουν αυτά απαιτούνται ώρες δουλειάς και αφοσίωσης σε ένα τελικό στόχο.

Mechanical Solutions

Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες που σήμερα αποκαλούνται «δύστροποι» ή «κακότροποι» θα συμβάλλουν στην καλύτερη εικόνα του τόπου. Άλλωστε ένας τόπος δεν είναι ένα άψυχο πράγμα και φυσική ομορφιά, είναι και η αύρα των ανθρώπων της οι οποίοι οφείλουν απολαμβάνουν ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον γεμάτο θετική ενέργεια, ενέργεια την οποία και θα επιστρέψουν.

Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν διεκδικώ αλάθητο, όμως είναι αλήθεια ότι όσοι δουλεύουν κάνουν και λάθη. Όχι όμως ΜΟΝΟ λάθη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button