Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ιστορία…. μιας ιστορίας ! | της Δέσπως Καρνιαδάκη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Συνεχίζει να είναι στο κόκκινο  της  επικαιρότητας  η Λαική Αγορά Αγ. Νικολάου,  όταν στην πλειοψηφία των συνεδριάσεων  του Δημ. Συμβουλίου  κυριαρχεί  στην  ατζέντα του !

Η αλήθεια είναι ότι η  δημοτική αρχή  προεκλογικά πλην των άλλων την  έκανε  « σημαία » και  συνεχίζει   με ζήλο λες και στα μείζονα θέματα (  καθημερινότητα,  ποιότητα ζωής  δημοτών, κυκλοφοριακό,  καθαριότητα  κλπ )  έχει ασχοληθεί ώστε να έχει  δρομολογήσει  κάποια  αισιοδοξία !!!! . Ξεκαθαρίζω απόλυτα  ότι ουδεμία αντιπαράθεση έχω με την  συμπαθή επαγγελματική τάξη των παραγωγών –  πωλητών . Η βούληση της πρώην δημοτικής αρχής ήταν ξεκάθαρη  να  λύσει το ζήτημα σύμφωνα  με το νομικό πλαίσιο χωρίς  « τερτίπια »  αλλά    με διάθεση συνεργασίας  εμπόρων – παραγωγών χωρίς να υποστούν την παραμικρή ζημιά αλλά   δυστυχώς   η καλή πρόθεση και   διάθεση ήταν μονομερής, ή όλη προσπάθεια  ναυάγησε  και τώρα λαική δεν υφίσταται,  με  τις « ευλογίες πολλών »  λειτουργεί παρανόμως, παρατύπως  και δυστυχώς επικίνδυνα για την   ασφάλεια και ζωή  μεγάλου αριθμού συμπολιτών , επισκεπτών κλπ   και απευχόμαστε τα χειρότερα . Και βέβαια δεν ξεχνούμε ότι η Αποκεντρωμένη Κρήτης με την με αριθ 613/12-9-2023 απόφαση της  αποφαίνεται ότι …. σε κάθε περίπτωση η Λαική Αγορά της Εθνικής Αντιστάσεως έχει αυτοδίκαια καταργηθεί .

NOVA

Σήμερα η δημοτική αρχή επιχειρεί με  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις να « τακτοποιήσει »  την λειτουργία της στην υφιστάμενη θέση ( που αυτοδίκαια έχει καταργηθεί )  και μετά ίδωμεν ! άρα  με  πολιτική λύση θα λυθεί και όχι νομικά !! Έτσι λοιπόν με την  ψήφιση του κανονισμού μιας λαικής που υπάρχει  « δεδικασμένο » για την κατάργηση της, προσδοκούμε την λύση  !!.

Η  μακρά   ιστορία της  λαικής   της πόλης μας  είναι γνωστή, οι   δημοσιεύσεις κατά διαστήματα  πολλές, τα έγγραφα αρκετά , Η επίλυση  της φαντάζει  εξωπραγματική  με συνέπεια  η επί χρόνια ταλαιπωρούμενοι συμπολίτες μας  να έχουν χάσει κάθε σχετική αισιοδοξία !. .Η  θέση μου  χωρίς αστερίσκους είναι απόλυτη – ναι στη  μετακίνηση- μεταφορά  αλλά  και  ναι στην  ίδρυση  νέας  λαικής  αγοράς  σύμφωνα με το  νομοθετικό πλαίσιο χωρίς να εγκρίνω  μια λύση –μη λύση που προτείνει η  νέα δημοτική αρχή.   Δηλαδή αναμένουμε  5 μήνες μια νομοθετική ρύθμιση ή… ή…. που μέχρις τώρα δεν ήρθε  αλλά θάρθει   με την ψήφιση του κανονισμού  ώστε   «    η υπάρχουσα θέση   να επικαιροποιηθεί  και στη συνέχεια  να ενταχθεί στο ισχύον νομικό πλαίσιο και μετά να γίνει η ρύθμιση . Τα ταπεινά νομικά μου ίσως  δεν μπορούν να  κατανοήσουν -προσεγγίσουν  αυτή την πολύ ειδική  λύση του θέματος  που προτείνεται όταν  ο νόμος είναι νόμος  παρά τις όποιες μεταβατικές διατάξεις  που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή !

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Σε κάθε περίπτωση , τα  κόκκινα σημεία  της διαφωνίας μου,   που αποτελούν ερωτήματα  βάσει του  ισχύοντος  πλαισίου του ν. 4849/2021  που διέπει το θέμα των λαικών  αγορών  είναι τα εξής :

  1. Η λειτουργία υπαίθριων  οργανωμένων αγορών  επιτρέπεται σε χώρους  μισθωμένους από το δημόσιο ή κοινόχρηστους που ορίζονται με απόφαση   της αρμόδια αρχής ( δήμος )  και στους οποίους υπάρχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση για το κοινό , ατόμων με αναπηρία  και  η απόφαση ορισμού των χώρων λειτουργίας εκδίδεται μετά  από γνώμη της αρμόδιας  αστυνομικής αρχής  σχετικά με τις επιπτώσεις  στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων  Ερώτημα υπάρχει σχετικό έγγραφο προς την  αρμόδια αστυνομική αρχή και  γνωμοδότηση  !
  2. Ο αρμόδιος φορέας δηλαδή ο δήμος Αγίου Νικολάου ορίζοντας τον χώρο λειτουργίας  διασφαλίζει ότι δεν εμποδίζεται η πρόσβαση  σε σχολεία, νοσοκομεία  , μουσεία, εισόδους  κατοικιών,  καταστημάτων , ξενοδοχειακών  μονάδων, η λειτουργία και ο εφοδιασμός και  των καταστημάτων  και επιχειρήσεων  και έχει ενημερώνει σχετικά το αρμόδιο τμήμα Οργανωμένου Εμπορίου του Υπουργείου  Ανάπτυξης  που θα την εντάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο  του ν. 4849/2021!!
  3. Σε έγγραφο της Ομοσπονδίας λαικών αγορών ( 15/4) που απευθύνεται  στη δημοτική αρχή αναφέρει ότι  …. από κοινού με την ομοσπονδία  σωματείων λαικων αγορών  έχουν  επιλέξει τον νέο χώρο , σε χώρο που έχει προκαθοριστεί  . Ποιος είναι αυτός ο χώρος που τον  γνωρίζει  η Ομοσπονδία  και τον αγνοεί το δημοτικό συμβούλιο !
  4. Υπήρξε πρόσκληση σε διαβούλευση  με αρμόδιους  κοινωνικούς  και επαγγελματικούς φορείς και ομάδες πολιτών και μάλιστα των θιγόμενων επί χρόνια  συμπολιτών μας  στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως  ώστε  να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις , προτάσεις  στον υπό έκδοση  κανονισμό  όπως ορίζει  το άρθρο 79Ν Ν 3463/2006 . Η δημοτική αρχή έχει  συγκροτήσει την  5μελή  επιτροπή για κάθε λαική αγορά για να τοποθετήσει  τους  έχοντες άδεια σε μόνιμη θέση  συντάσσοντας πίνακα  των πωλητών  και εκδίδοντας σχετική διαπιστωτική πράξη σύμφωνα με το ν 5019/2023 .
  5. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να εισπράττει ημερήσιο τέλος θέσης από τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές ως ορίζεται στο άρθρο 23 ν 4849/2021. Κλπ
  6. Γιατί η τάξη παραγωγών-πωλητών ενώ γνώριζε ότι στις 19-7-2023 η πρώην δημοτική αρχή  είχε  ενημερώσει   την εφαρμογή στο ΟΠΣΑ , δεν   προσήλθαν για να γίνει  η απόδοση των θέσεων.
  7. Υπάρχει έγγραφη  ρητή  κυβερνητική  διαβεβαίωση  ότι  θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση ή κατ΄εξαίρεση θα ανοίξει για εμάς  η πλατφόρμα ενώ  έχει κλείσει στις 31-12-2022. ! κλπ

Επίλογος : το μέλλον της Λαικής  Αγοράς  όπως το οραματίζεται η νέα δημοτική αρχή είναι άδηλο, απρόβλεπτο και αβέβαιο . Καλό θα είναι να μη παίζουμε με την ανοχή,  υπομονή, κατανόηση  των κατοίκων της περιοχής  που πλήττονται  επί χρόνια αλλά και η πλευρά  των  πωλητών- παραγωγών επαγγελματιών ας συναινέσει  στην  τάξη που ορίζει ο νόμος  . Η δε δημοτική αρχή ας  το λύσει άμεσα, νομότυπα  χωρίς  « νομικά πειράματα  »  για να σταματήσει η περιπέτεια που θα είναι   αποτέλεσμα κακού χειρισμού .

Mechanical Solutions

Δέσπω Καρνιαδάκη

δικηγόρος – δημοτική σύμβουλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button