Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Απετάξω τω Ζερβό; | της Ευαγγελίας Φανουράκη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Όσο το εκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει, συνεχείς είναι οι φωνές που φτάνουν στα αυτιά μου, πως αν δεν τοποθετηθώ απέναντι στον νυν Δήμαρχο του δήμου μας, τον Αντώνη Ζερβό, θα είναι δύσκολη η εκλογή μου. Όσο για τους σχολιασμούς στα social media, «Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματί μου…».

Ήδη αυτές οι φωνές έχουν ξεκινήσει μήνες τώρα: «παραιτήσου», «κρέμασε τον», «βγες να πεις ότι είναι έτσι ή αλλιώς».

NOVA

Φωνές απόλυτες με έναν τρόπο αντίστοιχο με όλα τα αρνητικά που προσάπτουν στην «πέτρα του σκανδάλου».

Υπήρξε «φίλος», που μου έκοψε το «καλημέρα» γιατί αρνήθηκα να παραιτηθώ λες και η παραίτηση μου είναι προσβολή για τον δήμαρχο κι όχι για τους δημότες που με ψήφισαν και που περιμένουν να ολοκληρώσω το λιθαράκι μου σε αυτή τη θητεία.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Άλλος φίλος πάλι, αναρωτιέται με επιμονή γιατί δεν επέλεξα κι εγώ ένα θέμα να κάνω μια δήθεν επανάσταση, να φύγω πανηγυρικά, να γίνω η αντιζερβική ηρωίδα της πόλης κι η απάντηση είναι απλή.

Γιατί οι άνθρωποι που επενδύουν,  στοχεύουν και στήνουν καριέρες – ή στήνουν καριέρες άλλων – χρησιμοποιώντας το διχασμό, είναι χειρότεροι από αυτούς τους οποίους  δήθεν θέλουν να τιμωρήσουν με την στάση τους. Γιατί όταν ασχολήθηκα με τα κοινά, όραμα μου ήταν η κοινωνική συνοχή κι όχι η διάσπαση ακόμα περισσότερο της κοινωνίας.

Mechanical Solutions

Επειδή λοιπόν αυτές οι φωνές πληθαίνουν και δημιουργούν αναστάτωση σε ανθρώπους δικούς μου, αλλά κι ένα πολιτικό κλίμα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη (και την κοινή λογική) θα ήθελα επιτέλους από προσωπική σκοπιά, να βάλω τα πράγματα στην θέση τους και μια τελεία.

Με τον δήμαρχο της πόλης μας, τον Αντώνη το Ζερβό γνωριστήκαμε πριν τις εκλογές, με επέλεξε για λόγους που ξέρει εκείνος, αλλά εγώ τον επέλεξα κυρίως για μέλη της ομάδας του (ξεκάθαρο για ποια συγκεκριμένα) αφού δεν γνωριζόμασταν πιο πριν. Δεν μου «έταξε» θέσεις και αξιώματα. Μου υποσχέθηκε μόνο ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα επενδύσει στην υγεία. Μου έδωσε το λόγο του και δώσαμε τα χέρια.

Ύστερα ήρθε ο covid. Κι ενώ εγώ ήμουν εντεταλμένη σύμβουλος εθελοντισμού (καταφέραμε για πρώτη φορά να θεσμοθετήσουμε τον εθελοντισμό με κανονισμό και γραφειο εθελοντή), μου τηλεφώνησε και μου είπε «από σήμερα είσαι η συντονίστρια Covid του Δήμου».

Απολογισμό δεν κάνω, όμως για να κατέβει και να μας συγχαρεί ο τότε πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο κ Αρκουμανέας, κάτι καλό καταφέραμε για το δήμο και τους πολίτες μας. Και ο δήμαρχος το αναγνώρισε και παρόλες τις φωνές που διαφωνούσαν (γιατί κι εκείνος έχει διάφορες φωνές που πρέπει να ξεχωρίσει τις καλές και τις κακές, ίσως όχι πάντα με την ίδια επιτυχία) με τίμησε με μια θέση αντιδημάρχου για να αφοσιωθώ στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υγεία και να συνδράμω στις δημόσιες σχέσεις του Δήμου.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, πήγα προτάσεις που απορρίφθηκαν, πήγα προτάσεις που προχώρησαν και δεν λειτούργησαν γιατί δεν ταίριαξαν με το πνεύμα της περιοχής μας, συνέβαλα να υλοποιηθούν προτάσεις που άλλες κράτησαν λίγο όπως το newsletter κι άλλες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και συνεργασίες ζωής όπως το Κρητολογικό Συνέδριο, τα summer school, η Ιατρική Απόβαση, η συνεισφορά μας στα Erasmus των σχολείων και οι συνεργασίες μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια συγκρουστήκαμε σε ελάχιστα θέματα και συμφωνήσαμε σε πολλά, κι αυτό έχει καταγράφει στα δημοτικά συμβούλια και δεν αλλάζει. Δεν διαγράφεται το παρελθόν του ανθρώπου, ούτε αποτελεί αίτιο «στιγματισμού» του, όμως αν είναι σωστός, μαθαίνει από αυτό. Κι εγώ να είστε σίγουροι πως έμαθα. Έμαθα πως το «παρούσα» στο Καθολικό όποτε θέλουν θα στο χρεώσουν ναι κι όποτε θέλουν όχι, γι αυτό πρέπει ξεκάθαρα σε κάθε θέμα να τοποθετείσαι πολιτικά, ειδικά όταν αυτό αφορά την δημόσια περιουσία που είναι αδιαπραγμάτευτη.

Όμως θα είναι μεγάλη αχαριστία, την στιγμή που πολλοί τον αποδομούν δημόσια, με την «αλήθεια» που κουβαλάει ο καθένας τους στην δικιά τους σχέση (ή απλά για λόγους ψηφοθηρίας), να μην αναγνωρίσω ότι είναι ένας από τους πιο εργατικούς και πιο ευρυμαθείς ανθρώπους που γνωρίζω. Να μην πω δημόσια πως είναι ένας άνθρωπος που ότι λάθος κάνει συνεργάτης ή φίλος του, θα απορροφήσει εκείνος τον κραδασμό παρουσιάζοντας το, σαν επιλογή δικιά του.

Το να μην «κρεμάς» τους συνεργάτες σου είναι μεγάλο προσόν. Θέλει να έχεις δουλέψει πολύ μέσα σου, για το μίσος που θα απορροφήσεις. Κι αναρωτιέμαι πραγματικά πόσοι από τους νέους υποψήφιους δημάρχους είναι έτοιμοι να το κάνουν αυτό. Πόσοι έχουν μάθει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τις δικές τους και της ομάδας τους ή προς το παρόν αρκούνται να τάζουν θέσεις και ρουσφετάκια αλλά στην πορεία θα κρεμούν όποιον διαφωνεί μαζί τους ή όποιον σφάλλει. Πόσοι κάνουν κουμάντο στην ομάδα τους ή είναι χειραγωγούμενοι.

Βέβαια άλλο το να μην «κρεμάς», κι άλλο το να εξακολουθείς να προστατεύεις και να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που δυστυχώς προκαλούν σύγχυση και διχασμό σε πολλά επίπεδα. Άλλο το να απορροφάς τους κραδασμούς μιας λανθασμένης απόφασης δικιάς σου ή συνεργάτη σου κι άλλο το να αναγνωρίζεις το λάθος σου, να κάνεις πίσω και να ζητάς συγνώμη. Άλλο να παίρνεις αποφάσεις ο ίδιος κι άλλο οι μέντορες σου. Όμως δεν θα μπω σε άλλη λεπτομέρεια, γιατί δεν είναι στο πνεύμα του παρόντος άρθρου.

Είμαι σαράντα δυο χρόνων κι έχω μάθει να τιμάω τον λόγο μου, να τιμάω τις επιλογές μου, να αναγνωρίζω τα λάθη μου, να ζητάω συγνώμη και να στηλιτεύω την αδικία. Έχω μάθει να βαδίζω στον δικό μου δρόμο χωρίς μέντορες και καθοδηγητές, στηριζόμενη στις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες μου και στην αγαπη των γονιών και του παιδιού μου.

Τιμάω τον λόγο μου, τιμώντας την ψήφο του κόσμου που με εμπιστεύτηκε μέχρι τις 31/12/2023 στον ρόλο που έχω, δίνοντας κάθε μέρα το μέγιστο του εαυτού μου για το καλό του δήμου μας, σε ότι μου ανατίθεται. Κι όχι για την αντιμισθία του αντιδημάρχου που πιστεύουν ορισμένοι! Είμαι δημόσιος υπάλληλος του ενιαίου μισθολογίου! Σε όποιον φορέα κι αν συνδράμω, από οποίο ρόλο, ένας είναι ο μισθός, μετρημένα είναι τα κουκιά και φορολογήσιμα! Δεν έχω φίλους ούτε συγγενείς που έχουν πάρει δημόσιες συμβάσεις ή απευθείας αναθέσεις. Δεν έχω νοικιάσει ή πουλήσει κανένα ακίνητο στο δήμο, ούτε και μέλη του κύκλου μου.

Τιμάω την επιλογή μου (του 2019) στο πρόσωπο του Αντώνη Ζερβού αποφασίζοντας να μην μπω στο παιχνίδι  της δημόσιας αποδόμησης του, για λόγους ψηφοθηρίας και παραμένοντας στην δημοτική αρχή μέχρι τέλους της θητείας της, εργαζόμενη προς όφελος του Δήμου μας και των συνδημοτών μου. Το αν έχουν δίκιο όσα του προσάπτουν θα τα κρίνει η ιστορία, μετά την αποχώρηση του στις 31/12. Όπως έχει κρίνει ήδη κι όσους έχουν περάσει από τον δημαρχιακό θώκο. Όπως κρίνει και θα συνεχίσει να κρίνει όποιον ασχολείται με τα κοινά του τόπου.

Αναγνωρίζω τα λάθη μου ως μέλος ενός συλλογικού οργάνου και μιας δημοτικής παράταξης – και ναι έγιναν λάθη – όμως όσον αφορά στο μερίδιο που μου αναλογεί ήταν προσπάθειας και καλής προαίρεσης, λάθη απειρίας που προσπάθησα να διορθώσω. Λάθη που με δίδαξαν και με προετοίμασαν για το μέλλον που έρχεται.

Αναγνωρίζω όμως και την αδικία που συντελείται απέναντι στον συνδυασμό του Χάρη Αλεξάκη, που ενώ είναι γεμάτος νέους ανθρώπους με ιδέες, ευαισθησίες κι όρεξη για δουλειά, άτομα με παλαιοκομματικές τακτικές και νοοτροπίες προσπαθούν να τους ευνουχίσουν, χρεώνοντας τους πολιτικά λάθη που δεν τους ανήκουν μόνο και μόνο για να διχάσουν την κοινωνία. Κάποιοι με προσωπικά συμφέροντα που δημιουργώντας ένα «ζερβικό» κι ένα «αντιζερβικό» μπλοκ, ουσιαστικά προωθούν την δικιά τους επιρροή και αυθεντία, την προσωπική τους ατζέντα, προσβάλλοντας την ελεύθερη βούληση της κοινωνίας.

Όμως η κοινωνία ξέρει. Η κοινωνία έχει χορτάσει από διχασμό, από έχθρα κι από κομματικές επιταγές και πειθαρχίες.

Η κοινωνία ξέρει τον καθένα από εμάς ως φυσικά πρόσωπα κι ως ρόλους. Ξέρει τις οικογένειες μας. Ξέρει τις αξίες μας.

Και η κοινωνία θέλοντας πια να απογαλακτιστεί (με σεβασμό) από όλους τους δημάρχους των τελευταίων τριάντα ετών αλλά και κάποιους επίδοξους κομματικούς μέντορες, θα επιλέξει όχι να εκδικηθεί τον έναν έναντι του άλλου, αλλά να κρατήσει αποστάσεις από όλους τους αλλά και από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Όπως επιλέξαμε εμείς, στην πράξη!

Γιατί η κοινωνία ξέρει ότι το «χρίσμα» δεν είναι «δακτυλίδια» ή μόνο δηλώσεις στήριξης ή αντιστήριξης, αλλά υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ελεγχόμενοι, ταυτισμένοι και υποστηριζόμενοι από συγκεκριμένα συμφέροντα, πρόσωπα και παρατάξεις. Το «χρίσμα» είναι συμφωνίες που γίνονται υπόγεια, που όλοι ψυχανεμιζόμαστε αλλά δεν μπορεί να αποδείξει κανείς.

Η κοινωνία όμως δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους τιμωρούς. Αλλά από προτάσεις. Όσοι κάνουν πολιτική με την προπαγάνδα «να εκδικηθούμε το Ζερβό μέσω όσων συνεργάστηκαν μαζί του» τσουβαλιάζοντας τους πάντες, γεμίζουν τα χέρια τους με την λάσπη που πετάνε στον ανεμιστήρα. Γιατί η κοινωνία ξέρει.

Κι επειδή ξέρει, θα επιλέξει τα πρόσωπα εκείνα που είναι η θετική εικόνα της. Θα επιλέξει το φως και τα πρόσωπα εκείνα που θα την βοηθήσουν να αναδείξει το ομορφότερο, το πιο ηθικό, το πιο εργατικό κι αποτελεσματικό πρόσωπό της, τα πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν την αλλαγή και που της ταιριάζουν να την εκπροσωπούν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόσωπα που έχουν αποδείξει τι αξίζουν στην Πράξη, όπως αυτό του Χάρη Αλεξάκη.

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Φανουράκη 

Υγιεινολόγος MPh

Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Αγίου Νικολάου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του συνδυασμού #στην_πράξη 


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο