Δευτέρα, 19 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΣτους 40.000 τόνους τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη

Στους 40.000 τόνους τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Στους 40.000 τόνους υπολογίζονται τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, στην εφημερίδα Νέα Κρήτη, ενώ την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί η εξαιρετικά πρώιμη άνθηση των ελαιοδέντρων.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραγωγοί του νησιού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επαναλειτουργία της εστίασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ευρωπαϊκές χώρες, προσδοκώντας σε αύξηση των τιμών.

mechanical adv 2021

Προβληματισμός για την πρόωρη άνθιση

apostolakis adv 2

Ένα ακόμα θέμα που δημιουργεί προβληματισμό στους κρητικούς παραγωγούς είναι η εξαιρετικά πρώιμη άνθηση των ελαιοδέντρων, ένα φαινόμενο που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και τις χαμηλές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, δρ. γεωπόνο, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ τη φετινή χρονιά:

– Οι θερμοκρασίες (μέσες και μέγιστες) ήταν σε όλες τις περιοχές γενικά αυξημένες κατά περίπου 1-2ο C και κατά μέσο όρο 10%, σε σχέση με εκείνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

– Οι βροχοπτώσεις, αντίθετα, ήταν γενικά χαμηλότερες κατά 60-90mm και κατά μέσο ορό κατά 40% σε σχέση με εκείνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Παράλληλα, η θρεπτική κατάσταση των ελαιοδέντρων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού, όπως διαπιστώνεται στην πράξη, δέντρα που δεν είχαν πέρυσι παραγωγή ή είχαν συγκομιστεί αρκετά νωρίς, εξωθήθηκαν σε πολύ πρόωρη άνθιση, από τις αρχές έως μέσα Φεβρουαρίου.

Η πρώιμη (ή καλύτερα πρόωρη) φετινή άνθιση μπορεί να έχει, οπωσδήποτε, κάποιες θετικές άλλα και αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις κλιματικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν.

Έτσι, αν οι θερμοκρασίες και βροχές του υπόλοιπου της άνοιξης είναι ομαλές, χωρίς ακραία φαινόμενα, η πρώιμη άνθιση μπορεί να αποβεί θετική. Κι αυτό γιατί η καρπόδεση, που θα είναι και αυτή πρώιμη, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχει ακόμη αρκετή υγρασία στο έδαφος και έτσι μπορεί να εξελιχθεί σωστά.

Αντίθετα, αν στο υπόλοιπο της άνοιξης υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες), είναι πιθανές σοβαρές ζημιές στην άνθιση ή και καρπόδεση ή ακόμη και με εμφάνιση του φαινομένου της σχινοκαρπίας».

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble