Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
AGORA

«Κρητικά Μιτάτα»: Οι κτηνοτρόφοι που κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Διανύουν τα πρώτα 6 χρόνια από την ίδρυσή τους και τα αποτελέσματα της πορείας τους είναι σημαντικά. Ο λόγος για την Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης που δημιούργησαν τα «Κρητικά Μιτάτα», στην οποία σήμερα συμμετέχουν 185 μέλη.

«Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια προσπάθεια με στόχο την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, κυρίως όμως την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κτηνοτροφικών προϊόντων μας», εξηγεί ο πρόεδρος, Μανώλης Τιτομιχελάκης.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η λογική πάνω στην οποία κινήθηκαν και αποτέλεσε βάση για τη λειτουργία τους, ήταν η διαχείριση από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, των προϊόντων που παράγουν. Μόνο έτσι, όπως διευκρινίζει ο κ. Τιτομιχελάκης, θα μπορέσει να πάρει ο παραγωγός και όχι οι μεσάζοντες την προστιθέμενη αξία των προϊόντων του.

Η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης «Κρητικά Μιτάτα» είναι μια ομάδα που δεν στέκεται απλά στη συνέργεια με στόχο να αυξηθεί το όφελος για τον παραγωγό, καθώς κύριο μέλημά της είναι να διατηρηθεί η ποιότητα των προϊόντων του νησιού. Για την επίτευξη των σκοπών του, ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητες που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων και υποπροϊόντων κτηνοτροφικής παραγωγής.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

«Το ότι οι δραστηριότητές μας καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής είναι το κλειδί αυτής της προσπάθειας. Ο καταναλωτής όχι μόνο γνωρίζει από ποια περιοχή προέρχεται το προϊόν, αλλά και τον ίδιο τον παραγωγό. Ειδικοί συνεργάτες που έχουμε, μας τροφοδοτούν με γνώση για τις ιδανικές τροφές που είναι πιστοποιημένες. Αυτή είναι και η διαφορά μας».

Τα Κρητικά Μιτάτα, για την επίτευξη της ταυτοποίησης των σφαγείων, επινόησαν ένα πλαστικό κίτρινο ταμπελάκι μίας χρήσης, που τοποθετείται στα πόδια του ζώου.

Zuper Service

«Πρέπει να σημειώσω ότι τα Μιτάτα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το κρητικό αμνοερίφιο. Είναι ένα πρόβατο εγκλιματισμένο άριστα στο φυσικό περιβάλλον των ορεινών όγκων της Κρήτης, που τρέφεται κατά βάση με μια σπάνια ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων. Οι συμπληρωματικές ζωοτροφές προέρχονται από εγκεκριμένες σύγχρονες βιομηχανίες και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι μη γενετικά τροποποιημένες».

Άλλωστε, η ποιότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ίδρυση των Μιτάτων. Η ζήτηση από τους καταναλωτές για ένα υγιεινό και ασφαλές κρέας αμνοεριφίου, ταυτοποιημένο με έμμεση ιχνηλασιμότητα (επώνυμο κρέας), δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός διαδικασίας τους Κρήτες κτηνοτρόφους, που έξι χρόνια μετά έχουν ήδη ανοίξει πανιά και εκτός Ελλάδας, κάνοντας το 2012 την πρώτη εξαγωγή που έγινε ποτέ από το νησί στη Λιβύη.

«Έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε σφαγές και το κρέας πωλείται μέσα από τοπικά κυρίως κρεοπωλεία αλλά και μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η αυξητική και ανοδική τάση στις παραγγελίες είναι σημαντικό δείγμα, ωστόσο η εμπειρία του 2012, όταν υλοποιήσαμε την πρώτη εξαγωγή ζώντων ζώων που έγινε ποτέ από Κρήτη για τη Λιβύη με καράβι, μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε με ορίζοντα το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται, εφόσον υπάρξει ενίσχυση της δυναμικής μας», τόνισε ο κ. Τιτομιχελάκης.

Η εξαγωγή το 2012 στη Λιβύη άνοιξε τον δρόμο για δύο ακόμη εξαγωγές στην ίδια χώρα. Εξαγωγές που στηρίχθηκαν στην ποιότητα μεν αλλά και την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της μεγαλονήσου σε σχέση με την συγκεκριμένη αγορά. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της Ομάδας Παραγωγών. Να μπορέσουν να «απλωθούν» στην αγορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με συμφωνίες ίσως μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button