Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Τσάι με φυσαλίδες – Bubble Tea – Πόσο επηρεάζει την υγεία; (πηγή: Wikipedia)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Το τσάι με φυσαλίδες (επίσης γνωστό ως τσάι από μαργαριτάρια, τσάι με φυσαλίδες, χυμό boba, τσάι boba ή απλά boba) είναι ένα ταϊβανέζικο τσάι βασισμένο σε ποτό που εφευρέθηκε στο Taichung τη δεκαετία του 1980. Οι περισσότερες συνταγές τσαγιού περιέχουν ένα τσάι που αναμιγνύεται / αναταράσσεται με φρούτα ή γάλα, στα οποία συχνά προστίθενται μαλακές μπάλες ταπιόκα (γνωστές ως φυσαλίδες, μαργαριτάρια, boba) και ζελέ φρούτων.

Οι αναμειγμένες με πάγο εκδόσεις συνήθως αναμιγνύονται με φρούτα ή σιρόπι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αρκετά λιτή συνεκτικότητα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του ποτού με ένα ευρύ φάσμα συστατικών. Οι δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το τσάι γάλακτος με φυσαλίδες με ταπιόκα και το πράσινο τσάι με φυσαλίδες με ταπιόκα.

NOVA

Το τσάι φούσκας είναι συνήθως δύο διαφορετικών τύπων: τσάι με γεύση φρούτων και τσάι γάλακτος. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν υβριδικά τσάγια γάλακτος φρούτων Τα περισσότερα τσάι γάλακτος περιλαμβάνουν κονιοποιημένα γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά κρέμες γάλακτος, αλλά ορισμένα καταστήματα προσφέρουν φρέσκο γάλα ως εναλλακτική λύση. Άλλες ποικιλίες είναι 100% λιωμένα φρούτα με μαργαριτάρια ταπιόκας και κέικ παγωτού υπογραφής από τοπικές πηγές. Πολλοί πωλητές τσαγιού από την Αμερική πωλούν λειοτρίβες γάλακτος, οι οποίες είναι παρόμοιες με το τσάι με φυσαλίδες αλλά δεν περιέχουν συστατικά τσαγιού. Ορισμένα μικρά καφέ προσφέρουν υποκατάστατα γλυκαντικών όπως μέλι, αγαύη, stevia και ασπαρτάμη κατόπιν αιτήματος.

Το παλαιότερο γνωστό τσάι με φυσαλίδες αποτελείται από ένα μείγμα ζεστού μαύρου τσαγιού από την Ταϊβάν, μικρά μαργαριτάρια ταπιόκας, συμπυκνωμένο γάλα και σιρόπι ή μέλι. Πολλές παραλλαγές ακολούθησαν. Τα πιο κοινά σερβίρονται κρύα παρά ζεστά. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες τσαγιού έχουν αλλάξει πολλές φορές.

Mechanical Solutions

Παραλλαγές

Κάθε ένα από τα συστατικά του τσάι φούσκα μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές ανάλογα με το κατάστημα τσαγιού. Συνήθως, οι τύποι μαύρου τσαγιού, πράσινου τσαγιού, λευκού τσαγιού ή ακόμα και καφέ αποτελούν τη βάση αυτού του ποτού. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες μαύρου τσαγιού είναι οι oolong και Earl Gray, ενώ το πράσινο τσάι γιασεμιού είναι ένα στήριγμα σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τσαγιού. Μια άλλη παραλλαγή που ονομάζεται yuanyang προέρχεται από το Χονγκ Κονγκ και αποτελείται από μισό μαύρο τσάι και μισό καφέ. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν γάλα στο ποτό. Οι αποζεφιναρισμένες εκδόσεις τσαγιού είναι μερικές φορές διαθέσιμες όταν το σπίτι τσαγιού παρασκευάζει πρόσφατα τη βάση του τσαγιού.

Το γάλα σε τσάι με φυσαλίδες είναι προαιρετικό, αν και πολλά καταστήματα τσαγιού το χρησιμοποιούν. Ορισμένες καφετέριες χρησιμοποιούν υποκατάστατο γαλακτικού γάλακτος μη γαλακτοκομικά αντί για γάλα, επειδή πολλές ανατολικές ασιατικές χώρες είναι ανεκτικές στη λακτόζη και επειδή είναι φθηνότερο και ευκολότερο να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται από το φθαρτό γάλα. Στις δυτικές χώρες, οι επιλογές γάλακτος σόγιας είναι ευρέως διαθέσιμες για εκείνους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό προσθέτει μια ξεχωριστή γεύση και συνέπεια στο ποτό.

Επιπλοκές στην υγεία;

Τον Μάιο του 2011 ξέσπασε ένα σκάνδαλο τροφίμων στην Ταϊβάν, όπου βρέθηκε ως σταθεροποιητής στα ποτά και τα σιρόπια χυμού DEHP (ένας χημικός πλαστικοποιητής και πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για την κατασκευή πλαστικού). Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν εξαχθεί και να χρησιμοποιηθούν σε καταστήματα τσαγιού με φυσαλίδες σε όλο τον κόσμο. Το DEHP μπορεί να επηρεάσει τις ορμονικές ισορροπίες.

Τον Ιούνιο του 2011, ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας, Liow Tiong Lai, έδωσε εντολή στις εταιρείες που πωλούν «σιρόπι φράουλας», ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε μερικά τσάι φούσκας, να σταματήσουν να τα πωλούν, αφού οι χημικές δοκιμές έδειξαν ότι είχαν μολυνθεί με DEHP.

Τον Αύγουστο του 2012, επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Άαχεν (RWTH) στη Γερμανία ανέλυσαν δείγματα τσαγιού φούσκας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την αναζήτηση αλλεργιογόνων ουσιών. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα προϊόντα περιέχουν στυρόλιο, ακετοφαινόνη και βρωμιωμένες ουσίες. Η έκθεση δημοσιεύθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post και προκάλεσε την αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στη Γερμανία να εκδώσει δήλωση, λέγοντας ότι τα είδη διατροφής στην Ταϊβάν παρακολουθούνται.

Τον Μάιο του 2013, η Ταϊβανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την ανίχνευση μηλεϊνικού οξέος, ενός μη εγκεκριμένου προσθέτου τροφίμων, σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μαργαριταριών ταπιόκας. Η Αγρο-Τροφίμων και Κτηνιατρική Αρχή της Σιγκαπούρης διενήργησε τις δικές της δοκιμές και διαπίστωσε ότι πρόσθετες μάρκες μαργαριταριών ταπιόκας και ορισμένα άλλα προϊόντα με βάση το άμυλο που πωλούνται στη Σιγκαπούρη επηρεάστηκαν παρομοίως.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button