Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΧαρτογραφώντας το ιδιώδημο

Χαρτογραφώντας το ιδιώδημο

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Πρόκειται για ένα βιβλίο που επικοινωνεί τη συζήτηση ενός μεταπτυχιακού μαθήματος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση και επιμέλεια του Κώστα Θεολόγου, επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ. Το επιχείρημα του βιβλίου συσχετίζει την παραβατική και άνομη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου με την πλημμελή διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη στη νεότερη Ελλάδα. Εξηγεί γιατί στη νεότερη Ελλάδα ο δημόσιος χώρος ανέκαθεν έπασχε από μιαν «απροσδιοριστία» και σε αυτήν περιλαμβάνει και τη διάθεση των φορέων εξουσίας και αυθεντίας να τον καπηλευτούν και να τον οικειοποιηθούν ως δικό τους πεδίο αναφοράς και άποψης.

Το μάθημα με τίτλο «Υλικός και άυλος δημόσιος χώρος στη Νεότερη Ελλάδα: Ιδιώδημο και Ιδιότητα του Πολίτη» επεδίωξε α) να συζητήσει τον δημόσιο αστικό χώρο στο ιστορικό πλαίσιο του, β) να τον προσδιορίσει ως υλικό (απτό) και ως άυλο (δυνητικό κτλ) και γ) να εξηγήσει μια νεοελληνική ιδιαιτερότητα: το ιδιώδημον. Εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο με μια περιβαλλοντική, κοινωνιολογική και επικοινωνιακή διάσταση, εγκιβωτισμένο θεσμικά και εμπλουτισμένο αξιακά (πολιτικά και πολιτισμικά). Του αποδίδει υλική και άυλη (αισθητή) φόρμα και τον εκλαμβάνει ως ένα χωροχρονικό συνεχές ή ως ένα επικοινωνιακό τοπίο που μεσολαβείται από τον πολιτισμό και περιλαμβάνει τα ΜΜΕ και κάθε μορφή ψηφιακής δικτύωσης.

mechanical adv 2021

Εκλαμβάνει, επίσης, τη νεοελληνική περίπτωση ως ιδιαιτερότητα, επειδή υπάρχει εδραιωμένη ασέβεια του δημόσιου χώρου και τούτη την ιδιαιτερότητα την αντιλαμβάνεται ως ένα ιδιότροπο πολιτισμικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ουδέποτε καλλιεργήθηκε η ιδιότητα του πολίτη (πολιτότητα, citizenship). Αναπτύσσοντας το συλλογισμό τους οι συγγραφείς εντάσσουν τον δημόσιο χώρο στο πλαίσιο μιας ρευστής νεοτερικότητας, τον αντιλαμβάνονται μέσα από μια ολιστική (και συνεπώς διευρυμένη) αντίληψη και τον ορίζουν ως «ιδιώδημο» [ιδιωτικόν+δημόσιον >ιδιώδημον ή priblic (< private + public)].

apostolakis adv 2

Υπάρχει ενδεικτικά κι ένας ιστότοπος (blog), σχεδιασμένος το 2015 από την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ: http://mappingthepriblic2015.blogspot.gr/

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ