ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ του Brexit 250 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων στη Βρετανία

Υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τάσσονται 250 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οργάνωση Vote Leave. Η εν λόγω οργάνωση είναι μία από αυτές που τάσσονται υπέρ του Brexit και παρουσίασε τον δικό της κατάλογο υποστηρικτών από τον επιχειρηματικό κόσμο, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, ηγετικά στελέχη του ενός τρίτου και πλέον των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους των πετρελαϊκών κολοσσών Shell και BP και του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT, τόνισαν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έθετε θέσεις εργασίας κι επενδύσεις σε κίνδυνο.

Ως απάντηση, η Vote Leave, εξέδωσε τον κατάλογο των 250 ηγετικών επιχειρηματικών στελεχών που είναι υπέρ του Brext. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Μάικλ Γκέχεγκαν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της HSBC και ο Τιμ Μάρτιν, επικεφαλής του ομίλου JD Wetherspoon.

«Με τον κατάλογο των υποστηρικτών μας στον επιχειρηματικό κόσμο, που μεγεθύνεται, η Vote Leave δείχνει πως ενώ η ΕΕ μπορεί να είναι καλή για τις μεγάλες πολυεθνικές, για τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι μια μηχανή καταστροφής θέσεων εργασίας», υποστήριξε ο Μάθιου Ελιοτ, διευθύνων σύμβουλος της Vote Leave.

Ομως, η Sunday Times ανέφερε πως δύο από τα πιο γνωστά ονόματα στον κατάλογο της εκστρατείας, ο Τζον Κόντγουελ, ιδρυτής της Phones4U, και ο Ντέιβιντ Ρος, συνιδρυτής της Carphone Warehouse, δεν έχουν ταχθεί υπέρ της Vote Leave. Μάλλον θα «πρέπει να αναρωτηθείτε πώς φτιάχτηκε αυτός ο κατάλογος», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα εκπρόσωπος του Κόντγουελ.

Η Vote Leave ανακοίνωσε επίσης ότι ιδρύει ένα συμβούλιο επιχειρήσεων το οποίο θα προβάλλει τη θέση πως η παραμονή στην ΕΕ αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο ΗΒ. Επικεφαλής του συμβουλίου αυτού θα τεθεί ο Τζον Λόνγκγουορθ, ο οποίος παραιτήθηκε από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μετά την τοποθέτησή του υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως προσπαθεί να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους.

Από την άλλη, οι Times γράφουν ότι κερδοσκοπικά κεφάλαια σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις εξόδου για να επιτύχουν μεγάλα κέρδη την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, είναι παράνομο να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των exit poll ενώ ακόμη οι πολίτες ψηφίζουν, αλλά η επίγνωση των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνών θα μπορούσε να επιτρέψει σε χρηματομεσίτες να έχουν επίγνωση των τάσεων στις αγορές συναλλάγματος: στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν της παραμονής, η στερλίνα προεξοφλείται πως θα καταγράψει μεγάλη άνοδο έναντι του δολαρίου· το αντίθετο αναμένεται να συμβεί εάν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της αποχώρησης.

Η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτιμήθηκε πως αυξάνονται οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αν και αργότερα σταθεροποιήθηκε.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το Brexit, ειδικά από μεγάλα κεφάλαια των ΗΠΑ», δήλωσε στους Times χρηματομεσίτης που δεν κατονομάστηκε.

Οι πιθανότητες ενός Brexit εκτιμήθηκε πως ενισχύθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close