Δευτέρα, 19 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΞεκινά το μεσημέρι η Σύνοδος Κορυφής για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ξεκινά το μεσημέρι η Σύνοδος Κορυφής για τις κυρώσεις στην Τουρκία

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς το γεωπολιτικό παίγνιο που παίζεται είναι πολύ σκληρό, αλλά αποφασισμένος να επιμείνει τόσο στη ρητή αναφορά για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας όσο και στην ηθική δέσμευση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς το καθεστώς Ερντογάν, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Αν και στην ατζέντα της συνάντησης των «27» υπάρχουν και άλλα μείζονα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς και η τελική διευθέτηση της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση (Brexit), η Ελλάδα και η Κύπρος θα δώσουν έντονη διπλωματική μάχη για να μπουν στο τραπέζι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και να τιμήσει η ευρωπαϊκή ηγεσία τη δέσμευση της ότι δεν θα κάνει εσαεί τα στραβά μάτια στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

mechanical adv 2021

Η επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί το Βερολίνο, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που είναι και προεδρεύουσα της ευρωπαϊκής Συνόδου, επιδιώκει να μείνει και πάλι στο απυρόβλητο η Τουρκία, προβληματίζει μεν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν αλλάζει τη διάθεση να τεθεί με ένταση το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι αν ήταν στο χέρι της Γερμανίας δεν θα γινόταν καμία αναφορά στην Τουρκία, κάτι που επιδιώχθηκε και στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, αλλά εν τέλει άλλαξε, καθώς η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών επείσθη για τη βασιμότητα των ελληνικών θέσεων.

apostolakis adv 2

 

Υπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν το θέμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι η πλέον ρεαλιστική προσδοκία είναι να περιληφθεί στα συμπεράσματα που θα καταλήξει αύριο, Παρασκευή, η Σύνοδος των «27» η οδηγία προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και επικαλούμενος τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία». Η Ελλάδα, είπε, επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

zygos gif 2020b
wind one adv
Stream+
Stream+https://www.cna.gr
Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble