ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Χάος αλλά ο Μαδούρο αυξάνει τον κατώτερο μισθό κατά 30%

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται κατά 30%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση.

Από την 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται κατά 30% στα 15.051 μπολίβαρ. Θεωρητικά, βάσει της «επίσημης ισοτιμίας», αυτό αντιστοιχεί σε 1.505 δολάρια αλλά στην πράξη της μαύρης αγοράς -που είναι και ο βασικότερος πλέον χώρος συναλλαγών- αντιστοιχεί μεταξύ 50 και 14 δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters και το Associated Press.

«Μόνο ένας πρόεδρος όπως ο Νικολάς Μαδούρο, γιος του Ούγκο Τσάβες» θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις αυξήσεις των μισθών, επιχειρηματολογώντας ότι δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ή να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας.

«Οι «αυξήσεις» αυτού του ανθρώπου είναι ανέκδοτο. Ο πληθωρισμός πετάει!», έγραψε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Κατά τον ίδιο, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφθασε το 20%.

Aπό τη μετάβαση Τσάβες σε Μαδούρο, το νόμισμα έχει υποστεί πτώση κατά 98% έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τριψήφια μεγέθη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και στην εξαφάνιση των αγαθών από τα ράφια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close