ΚΟΣΜΟΣ

Τρόφιμα – δηλητήριο κατασχέθηκαν σε 57 χώρες

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: εντόσθια κοτόπουλου σε φορμόλη στην Ινδονησία, ελιές με γαλαζόπετρα στην Ιταλία, κρέας πιθήκου στο Βέλγιο… ακόμα και κάμπιες στη Γαλλία. «Σοκ και δέος», αν αναλογιστεί κανείς τι πραγματικά βάζουμε στο πιάτο και στο τραπέζι μας, προκαλούν τα ευρήματα τιτάνιας αστυνομικής επιχείρησης της Interpol και της Europol σε 57 χώρες ανά τον κόσμο, με την κωδική ονομασία «Opson V».

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συντονισμένη αυτή δράση των διεθνών αστυνομικών αρχών, κατασχέθηκαν περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων, μεταξύ των οποίων: εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, αλλά και κρέας πιθήκου!

Ενδεικτικά:

– Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν).

– Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές, «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας), για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση.

– Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο, μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος, που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοδινού και βουβαλίσιου κρέατος, ακατάλληλου για κατανάλωση, που προορίζονταν να πουληθούν από σούπερ μάρκετ.

– Στα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζάβεντεμ στο Βέλγιο βρέθηκαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ

– στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.

– Στην Ινδονησία, δε, κατασχέθηκαν 70 κιλά από εντόσθια κοτόπουλων, διατηρημένων στη φορμόλη, η οποία απαγορεύεται στα τρόφιμα.

– Από τη «μαύρη» λίστα δεν λείπει και η Ελλάδα, στην οποία βρέθηκαν τρία παράνομα εργοστάσια, τα οποία έφτιαχναν νοθευμένο αλκοόλ. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν περισσότερες από 7.400 φιάλες και «μαϊμού» ετικέτες.

– Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές κατέσχεσαν περίπου 10.000 λίτρα νοθευμένου αλκοόλ, μεταξύ των οποίων κρασί, ουίσκι και βότκα.

– Στο Μπουρούντι, η αντίστοιχη ποσότητα νοθευμένου αλκοόλ που κατασχέθηκε, έφτασε στα 36.000 λίτρα!

– Στην Αυστραλία, δε, βρέθηκαν 450 κιλά νοθευμένου… μελιού!

– Από την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, μέχρι το Τόγκο και τη Ζάμπια, βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν, τεράστιες ποσότητες από νοθευμένες σοκολάτες και γλυκά, καθώς και ποσότητες αλκοόλ που, με παραποιημένες ετικέτες, προορίζονταν για ανήλικα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close