ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ σε Βρετανία: «Μας λείπετε ήδη, σας ευχαριστούμε και αντίο» (Brexit)

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit.

Αυτή την ώρα η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δίνει μία ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή».

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Τουσκ σε Βρετανία: «Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο»

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο» είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

«Έλαβα μία εξασέλιδη επιστολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει λόγος να υποκριθούμε ότι είναι μία ευχάριστη μέρα για τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί Βρετανοί, θα ήθελαν να παραμείνουν ενωμένοι και να μην χωρίσουν».

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει «έλεγχος των ζημιών», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Δηλώσεις Τερέζα Μέι

Η Μέι επισημαίνει την ​​αποφασιστικότητα της για μία σωστή διαπραγμάτευση για όλους.
«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε άτομο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, κάθε πόλη και κάθε χωριό».

«Όλοι θέλουμε να δούμε μια Βρετανία που να είναι ισχυρότερη από ότι είναι σήμερα. Όλοι θέλουμε μια χώρα που να είναι πιο δίκαιη έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να πετύχει» δήλωσε η Μέι και συμπλήρωσε: «Όλοι θέλουμε ένα έθνος που να είναι ασφαλές για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια αληθινά παγκόσμια Βρετανία που να χτίζει σχέσεις με τους παλιούς φίλους και τους νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι οι φιλοδοξίες του σχεδίου αυτού της βρετανικής κυβέρνησης. Φιλοδοξίες που μας ενώνουν και πηγάζουν από την αποφασιστικότητά μας για την επιτυχία του αποτελέσματος. Είμαστε μια μεγάλη ένωση ανθρώπων και εθνών με μια περήφανη ιστορία και λαμπρό μέλλον. Και, τώρα που αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, είναι καιρός να ενωθούμε».
Δήλωση Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Σχολιάζοντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να έχουμε καλές και φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο υπουργός στο Βερολίνο. «Ας μείνουμε φίλοι!»

Ολάντ για Brexit

«Το Brexit θα είναι οδυνηρό για τους πολίτες της Βρετανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «To Brexit υποχρεώνει την Ευρώπη να πάει μπροστά, χωρίς αμφιβολία με διαφορετικές ταχύτητες».

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close