ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Θα μπορέσει ο Τραμπ να χτίσει το τείχος;Το ανακοίνωσε αρχικά ο Λευκός Οίκος και επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο: ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταφέρει να χτίσει το τείχος των 320χλμ στα σύνορα με το Μεξικό.Το Κογκρέσο ενέκρινε μόλις το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού (5,7 δισ. δολάρια) που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους. Όπως γράφει το Associated Press, το ποσό που εγκρίθηκε αρκεί για να κατασκευαστούν μόλις 88 χιλιόμετρα του τείχους, το οποίο αποτελεί μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

σκάνδαλο Watergate σε μια προσπάθεια να περιοριστεί –και όχι να αυξηθεί- η εκτελεστική εξουσία.Ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει επ’ ακριβώς τι μπορεί να θεωρηθεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο, απαιτείται από τον Λευκό Οίκο να δικαιολογήσει νομικά τους λόγους πίσω από την κήρυξη και η επέκτασή του πρέπει να εγκρίνεται από το Κογκρέσο κάθε έξι μήνες.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εξηγεί ότι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν κάνει χρήση του νόμου 59 φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει ένας Αμερικανός πρόεδρος, όπως για παράδειγμα να στείλει στρατεύματα σε περιοχές εντός των συνόρων και να περιορίσει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Πηγή
CNN

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close