Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Τι κάνουν οι χώρες της Ευρώπης για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να λάβουν δραστικά μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης.

Το Παρίσι σβήνει τα φώτα στον πύργο του Άιφελ, μία ώρα νωρίτερα. Το Μιλάνο κλείνει τα δημόσια σιντριβάνια και το Ανόβερο προσφέρει πλέον στους χρήστες των δημόσιων γυμναστηρίων κρύο και όχι ζεστό νερό στα ντουζ.

“ΧΡΥΣΟΣ

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συστήνουν στους πολίτες να λάβουν και αυτοί στα νοικοκυριά τους μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής, από τις 4 μμ. ως τις 7 μ.μ., να προμηθευτούν με ηλεκτρικές κουβέρτες και να μειώσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους, στον απόηχο της κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παγκόσμια εταιρεία λιανικής συστήνει στο προσωπικό της να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Τι σημαίνει αυτό; Να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί τις κυλιόμενες και τα ασανσέρ, να χρησιμοποιούν εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους και να βγάζουν από τις πρίζες τις ηλεκτρικές συσκευές.

“IN_AND_OUT

Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπλόκαρε μία καμπάνια ύψους 15 εκατ. λιρών για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην διατήρηση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με την κυβέρνηση να αντιτίθεται με το σκεπτικό ότι «δεν είμαστε κράτος – νταντά».

Αλλά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, κεντρικές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, προκειμένου να φθάσουν στον στόχο της Ευρώπης για μείωσης της τάξης του 15% μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Mechanical Solutions

Όλα τα κράτη- μέλη μετριάζουν τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια, με σταθερή θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου ενώ μερικές χώρες προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα.

Γαλλία

Τα φώτα στο πιο διάσημο κτίριο της παριζιάνικης πρωτεύουσας, στον Πύργο του Άιφελ θα κλείνουν μία ώρα νωρίτερα, ώστε να εξοικονομηθεί ενεργειακό κόστος ύψους 4% καθώς η χώρα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης.

Zuper Service

Η κυβέρνηση στη Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει μία τεράστια καμπάνια ενημέρωσης, «Κάθε κίνηση μετρά» ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τις βιομηχανίες να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Διάσημοι οίκοι μόδας, όπως ο LVMH, που έχει περισσότερα από 500 καταστήματα μεταξύ των οποίων και τους οίκους Dior, Givenchy και Tiffany καθώς και αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως οι LeClerc και Carrefour σβήνουν τα φώτα στα καταστήματά τους τρεις ώρες νωρίτερα.

Συστήνεται δε, στους εργαζόμενους να υιοθετήσουν «νέες συμπεριφορές κατανάλωσης ενέργειας», όπως η χρήση σκαλοπατιών αντί για ανελκυστήρες, η μη χρήση εκτυπωτών και η αποσύνδεση υπολογιστών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Καλούνται επίσης οι πολίτες να διατηρήσουν στα σπίτια τους τη  θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα. Ενδεικτικά προτείνονται οι 19 βαθμοί Κελσίου σε σαλόνια και κουζίνες και οι 17 βαθμοί Κελσίου στα υπνοδωμάτια.

Επίσης, τους συστήνεται να ρίξουν τη θερμοκρασία του λέβητα στους 55 βαθμούς Κελσίου, να χρησιμοποιούν τις συσκευές ενέργειας όπως πλυντήρια πιάτων και ρούχων σε ώρες εκτός αιχμής και να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία αναμονής σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων και των Wi-Fi όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τα νοικοκυριά δε, που το κάνουν θα ανταμειφθούν με ένα «μπόνους», οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

Έχει συσταθεί δε, σε διαχειριστές κτιρίων να αλλάξουν τις λάμπες σε λαμπτήρες LED, να απενεργοποιούν τους λέβητες ζεστού νερού εκτός εάν είναι απαραίτητοι και να μην θερμαίνουν γραφεία πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις καλούνται να μειώσουν τη θέρμανση τους κατά δύο βαθμούς Κελσίου και οι δημόσιες πισίνες κατά ένα βαθμό Κελσίου, ενώ θα χαμηλώσει η ένταση στα φώτα των δρόμων και τη σήμανση, και όπου είναι δυνατόν, θα ανάβουν για μικρότερα χρονικά διαστήματα ή θα σβήνουν εντελώς μεταξύ 01:00 και 6:00.

Συστήνεται επίσης σε εταιρείες και εργοδότες του δημόσιου τομέα να οργανώνουν την τηλεργασία, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις τους να μπορούν να κλείνουν εντελώς για τρεις ή τέσσερις ημέρες κάθε φορά, ενώ όσοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που παρέχονται από εργοδότες του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιορίσουν την ταχύτητά τους.

Επίσης, υπάρχει σύσταση σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων να μειώσουν τη θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου όταν είναι κατειλημμένα (τα κτίρια) και στους 16 βαθμούς αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη περίπτωση δε, που τα κτίρια δεν κατοικούνται για δύο ή περισσότερες μέρες – όπως για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες- η σύσταση ορίζεται στους 8 βαθμούς Κελσίου.

Ουκρανία

Ενώ η ΕΕ ρίχνει τη θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές της Ουκρανίας μιλούν για μείωση της κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια κατά τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα από το κανονικό, μεταξύ 17 και 18 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την αρχική.

Συνιστάται δε, στους ανθρώπους να εφοδιάζονται με κουβέρτες και ζεστά ρούχα για όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Ισπανία

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες της Ισπανίας, οι θερμοκρασίες στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να μην ξεπερνούν τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό ωστόσο δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά στα νοικοκυριά αν και υπάρχει μία ευρύτερη σύσταση προς τους πολίτες να κινηθούν ανάλογα.

Επίσης, τα καταστήματα θα πρέπει να απενεργοποιούν τον φωτισμό στις βιτρίνες τους από τις 10 μ.μ. και οποιοσδήποτε κλιματιζόμενος ή θερμαινόμενος χώρος οφείλει πλέον να έχει εγκατεστημένο μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος θυρών για την αποφυγή σπατάλης ενέργειας.

Η Ισπανία, που δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για την προμήθεια ενέργειας, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφώνησε σε μία μείωση της ενέργειας της τάξης του 7%-8% ως μία ένδειξη συμπαράστασης για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο έχει γίνει σύσταση στο προσωπικό να μην γκρινιάζει επειδή ο θερμοστάτης στα κεντρικά γραφεία του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ και στα κτίρια όπου διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής, θα μειωθούν στους 19 βαθμούς Κελσίου.

«Προφανώς αποκλείεται η αντιστάθμιση της χαμηλότερης ρύθμισης του θερμοστάτη με το να φέρνει ο καθένας ατομικό ηλεκτρικό θερμαντήρα», αναφέρει εσωτερικό σημείωμα που συμβουλεύει το προσωπικό να «εξετάσει το ενδεχόμενο να έρθει στη δουλειά με ένα επιπλέον πουλόβερ» και να μην διστάσει να το φορέσει επειδή «η ενέργεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τον παραδοσιακό ενδυματολογικό μας κώδικα».

Το φανάρι της Ευρώπης – η εσωτερική γυάλινη κατασκευή σε σχήμα οβάλ στα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου, γνωστή ως διαστημικό αυγό – θα σβήσει, ενώ η θερμοκρασία στο τεράστιο αίθριο θα μειωθεί στους 14 βαθμούς Κελσίου.

Στο τραπέζι έπεσε και το κόστος μετακίνησης των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Peter Liese κάλεσε τις κοινοβουλευτικές αρχές να ανασταλούν τα ταξίδια στο Στρασβούργο μέχρι τον Απρίλιο, με το επιχείρημα ότι «αν ζητάμε από όλους να εξοικονομήσουν ενέργεια, δεν είναι υπεύθυνο να θερμαίνουμε δύο κτίρια και να κάνουμε περιττά ταξίδια».

Ιρλανδία

Η κυβερνητική καμπάνια «Μείωσε την χρήση σου» προτρέπει μεν, το κοινό να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά κουζίνες, στεγνωτήρια, πλυντήρια ρούχων και βραστήρες αλλά, όπου είναι δυνατόν, εκτός των ωρών αιχμής από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Η χώρα με ευρεία χρήση οχημάτων, συστήνει στους μοτοσικλετιστές να οδηγούν πιο αργά, για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων.

Συστήνει δε, στους πολίτες να επιλέγουν μία φορά την εβδομάδα να κινούνται με τα πόδια, τα ποδήλατα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Σημειώνεται δε, ότι η Ιρλανδία καθυστέρησε να ανάψει τη θέρμανση στον χώρο του κοινοβουλίου φέτος. Τον Σεπτέμβριο πολλά μέλη του παραπονέθηκαν για το κρύο, αλλά το προσωπικό που διευθύνει το συγκρότημα είπε ότι ήθελε να δώσει το καλό παράδειγμα.

Σε mail, που έστειλαν οι ιθύνοντες είπαν ότι θα έθεταν σε λειτουργία τη θέρμανση μετά τις 3 Οκτωβρίου. Μετά από τέσσερις ημέρες παραδειγματισμού, άνοιξε τελικά η θέρμανση στον χώρο.

Γερμανία

Τα δημόσια μνημεία, μεταξύ των οποίων και η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, τα δημόσια κτίρια και οι διαφημιστικές πινακίδες μπορούν στο εξής να φωτίζονται μόνο μεταξύ 4μ.μ και 10 μ.μ.. Εξαίρεση αποτελούν οι περίοδοι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτή την εβδομάδα διενεργήθηκε ένα ετήσιο φεστιβάλ φωτός στο Βερολίνο και παρόλα αυτά οι διοργανωτές δήλωσαν ότι κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 75% σε σύγκριση με πέρυσι.

Επιπλέον, η Γερμανία αποφάσισε την μη λειτουργία θέρμανσης στους διαδρόμους των δημόσιων κτιρίων.

Η μέγιστη θερμοκρασία στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης θα είναι οι 19 βαθμοί Κελσίου ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει δεσμευτική μέγιστη θερμοκρασία για τα σπίτια.

Ωστόσο, όσοι έχουν πισίνες δεν μπορούν πλέον να τις θερμαίνουν με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο εκτός εάν είναι «επείγουσα ανάγκη για θεραπευτική χρήση ή για την αποφυγή ζημιών στην τεχνολογία της πισίνας».

Οι θερμοκρασίες στις δημόσιες πισίνες έχουν επίσης μειωθεί ενώ την ίδια ώρα ορισμένοι δήμοι προχώρησαν σε πιο δραστικές αποφάσεις κλείνοντας το ζεστό νερό.

Το Ανόβερο είπε ότι δεν θα είναι διαθέσιμο το ζεστό νερό για πλύσιμο χεριών ή ντουζ σε δημόσια κτίρια, ντουζ στις πισίνες, τις αθλητικές αίθουσες και τα γυμναστήρια.

Ιταλία

Η επιχείρηση «Θερμοστάτης» την φετινή άνοιξη έχει οδηγήσει σε μία σειρά μέτρων για την μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στην Ιταλία, μεταξύ αυτών και το κλείσιμο των σιντριβανιών.

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τους πολίτες να διατηρήσουν την κεντρική θέρμανση στα κτίρια 1 βαθμό Κελσίου χαμηλότερα από το συνηθισμένο και να κλείνουν την θέρμανση για μια επιπλέον ώρα κάθε μέρα.

Συστήνει επίσης τους πολίτες να κάνουν πιο σύντομα σε διάρκεια ντουζ, να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων, μόνο όταν είναι τελείως γεμάτα και να μην αφήνουν τις ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή.

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση συστήνει σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με την πρόταση να μειώσουν κατά 1 βαθμό Κελσίου τον θερμοστάτη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Guardian

Σχετικά άρθρα

Back to top button