ΔΙΕΘΝΗ

The Times: Η Μοσάντ θεωρεί την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου ο δημοσιογράφος Ρότζερ Μπόις, ο επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν θεωρεί ότι η ισχύς του Ιράν είναι εύθραυστη και η πραγματική απειλή είναι η Τουρκία, όπως ανέφερε σε συζήτησή του με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times, ο Κοέν πέρασε το μήνυμα «όχι ότι το Ιράν έπαψε να αποτελεί υπαρξιακή απειλή, αλλά ότι μπορεί να περιοριστεί μέσω κυρώσεων, εμπάργκο, ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών επιδρομών. Η εξαναγκαστική διπλωματία της Τουρκίας, η απρόσεκτα υπολογισμένη ανάληψη ρίσκων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή συνιστά μια διαφορετική πρόκληση στη στρατηγική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», άποψη που συμμερίζεται μεταξύ άλλων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

caffeine adv2020b

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά πλέον δύναμη που μπορεί να κρατήσει σε σταθερό επίπεδο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «έχει χάσει την θεραπευτική του μαγεία» κι η Τουρκία, που δεν διστάζει ουδόλως να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους, θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί εκτός των κανόνων της Συμμαχίας. Το πρόβλημά της είναι ότι η Ελλάδα και τα πολλά νησιά της ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τα πεδία φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου μετατρέποντας έτσι τη θάλασσα σε μια ευημερούσα ελληνική λίμνη. Οι φιλοδοξίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν επίσης την τουρκική οργή. Η Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν «φλερτάρει με τον πόλεμο» κι «η διαρκής αναζήτηση εχθρών και αποδιοπομπαίων τράγων εξαντλεί ακόμη και τους οπαδούς του και τον έχει αφήσει σχεδόν χωρίς κανένα φίλο στην περιοχή», επισημαίνεται.

Στην προσπάθεια του να αποκτήσει έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν έχει βρει εχθρούς σε κάθε γωνιά λαμβάνοντας υποστήριξη για την επιθετική του στάση μόνον από το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη της Λιβύης, η εντολή διακυβέρνησης της οποίας από τον ΟΗΕ έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ελλάδα, από την άλλη, έχει λάβει υποστήριξη από το κοινοβούλιο της Λιβύης, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αρμενία.

neratzoulis neo

Ωστόσο, η εκτίμηση της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ότι Τουρκία συνιστά μεγαλύτερη απειλή για το Ιράν μπορεί να αλλάξει τη δυναμική σε γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή με την ΕΕ και τις ΗΠΑ προθυμότερες να εμπλακούν εφόσον απειλείται το Ισραήλ, που θεωρούν δύναμη σταθερότητας.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button