ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδια μαζικών κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα καταγγέλλει η Ελληνική μειονότηταΤελευταία ενημέρωση:

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας που συνεδρίασε στο αλβανικό χωριό Kuç, το σχέδιο για μαζικές κατεδαφίσεις, ενώ όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ήδη Βορειοηπειρώτικοι φορείς έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν υπογραφές, ώστε να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από τα έξι μέλη του Συμβουλίου, που έδωσαν τη θετική τους ψήφο στο αποκαλούμενο σχέδιο «ανάπλασης».

Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, δεκάδες Χειμαρριώτες μετέβησαν στο Κούτσι, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απαγορεύουν την είσοδο. Οι κάτοικοι της Χειμάρρας συνεχίζουν τον πολύπλευρο συνεχή και σε πολλά μέτωπα αγώνα τους.

Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της «ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας» τα σχέδια της κυβέρνησης και του δημαρχείου δεν αγγίζουν μόνο κάποια σπίτια και λίγα κτήματα,αλλά πρόκειται για προσπάθεια αρπαγής όλης της Χείμαρρος.

Το σχέδιο κατεδαφίσεων

Το σχέδιο, ανέφερε χθες το himara.gr, το οποίο παρουσιάζεται ως ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής της Χιμάρας περιέχει ένα λεπτομερές ντοκουμέντο όπου καθορίζονται οι παραθαλάσσιες περιοχές που θα κρατικοποιηθούν για να παραχωρηθούν για την κατασκευή νέων τουριστικών οικισμών που θα εγκριθούν σύμφωνα με το νέο νόμο «Περί ανάπτυξης τουρισμού».

Ο νόμος αυτός νομιμοποιεί την απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση ιδιωτικής περιουσίας εντός αυτών των εκτάσεων για την κατασκευή των νέων τουριστικών οικισμών.

Το Himara.gr παρουσίασε το σχέδιο το οποίο αποτελεί μέρος του νέου πολεοδομικού σχεδίου και το οποίο πήρε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χιμάρας, έτσι ώστε, όπως αναφέρει, «να αρχίσει η εφαρμογή της τελικής αλλοίωσης της περιοχής και τον ξεριζωμό του ελληνικού πληθυσμού της μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού, μια μέθοδο παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζουν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές με ελληνικό πληθυσμό εντός της τουρκικής επικράτειας».

Ξεκινώντας από την παραλιακή περιοχή του χωριού της Παλάσα της Χιμάρας, η οποία θα απαλλοτριωθεί ολοκληρωτικά, την παραλιακή περιοχή του χωριού Κοντράκια που θα απαλλοτριωθεί κατά 50% όπως και η παραλιακή περιοχή στο χωριό Δρυμάδες. Ακολουθεί η περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Θεοδώρου στο χωριό Προφήτης Ηλίας, η περιοχή Γυαλί στο χωριό Βουνό και Πάνορμος στην Χιμάρα. Από την λίστα δεν απουσιάζουν και άλλες γνωστές περιοχές όπως αυτή του κόλπου της Κακομέας στο Λούκοβο.

«Πρόκειται για χιλιάδες εκτάρια πανάκριβης παραλιακής γης όπου ήδη υπάρχουν επιχείρησης και περιουσίες που ανήκουν στους Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Το σχέδιο επεκτείνετε και σε άλλες περιοχές όπως τους Αγίους Σαράντα, τα Εξαμίλια και την Κονίσπολη», σημειώνει το himara.gr.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close