ΔΙΕΘΝΗ

Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης η πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες, που αλλάζει τη φιλοσοφία διανομής των εμβολίων βάζοντας φραγμούς στην ασυδοσία.

Μέσα στη δίνη των αποκαλύψεων για τις αδιαφανείς συμβάσεις των φαρμακοβιομηχανιών με τις κυβερνήσεις και τους δυσμενείς όρους που αυτές επιβάλλουν τόσο στη διανομή των εμβολίων όσο και στις τιμές, η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ανοίγει τον δρόμο για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, υπενθυμίζοντας ότι η υγεία και το εμβόλιο είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει για το «πιστοποιητικό» εμβολιασμού, το οποίο έχει απορρίψει το Συμβούλιο της Ευρώπης, και επενδύει πολιτικά σε ασαφή χρονοδιαγράμματα εμβολιασμών, που ναυαγούν το ένα μετά το άλλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει επί της ουσίας, ζητώντας από την Ε.Ε. να επανακαθορίσει τη στάση της απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες που υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις εμβολίων.

neratzoulis neo

Στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε με την AstraΖeneka και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ε.Ε. και την αντίδραση της Γερμανίας, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Ε.Ε. να πάρει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες αποδείχθηκε πιο επίκαιρη από ποτέ. Χαρακτηριστικό μάλιστα του καθεστώτος αδιαφάνειας που επικρατεί με τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τις χώρες είναι ότι η AstraΖeneca μέχρι πρότινος την κρατούσε μυστική. Την Παρασκευή, η διαδικτυακή σελίδα της ΑΥΓΗΣ δημοσίευσε αποκλειστικά ολόκληρη τη σύμβαση που δημοσίευσε λογοκριμένη η Επιτροπή.

Όπως αποκάλυψαν οι N.Y. Times, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν με τις φαρμακοβιομηχανίες να καλύψουν το ρίσκο της επένδυσης χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα την έρευνα για τα εμβόλια από τα χρήματα των φορολογουμένων και παραδίδοντας σε αυτές τις πατέντες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες διασφάλισαν έτσι ευελιξία στις παραδόσεις, ασυλία αν κάτι πάει στραβά, απαγόρευση δωρεάς ή μεταπώλησης, ενώ μπορούν να καθορίζουν τις τιμές.

bakaliko lagos

Με άρθρο – παρέμβασή του στο Politico, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης με δεδομένη την διασπορά του κορωνοϊού. Το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, το εμβόλιο, του οποίου η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν μπορεί να διανεμηθεί ευρέως εξαιτίας των προτεραιοτήτων των εταιρειών και της περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος – μέλος που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει επειγόντως να ενισχύσει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, που έχει στόχο την εξασφάλιση δίκαιου διαμοιρασμού των εμβολίων.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού (72 υπέρ, 16 κατά), υπερψηφίζοντας την τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ώστε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού να αντιμετωπίζονται ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button