Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Σύριοι ενισχύουν τους Ρώσους στην Ουκρανία

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Επειτα από 11 χρόνια πολέμου στη Συρία, ο στρατός του Μπασάρ αλ- Άσαντ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στρατολόγησης.

Οι νεοσύλλεκτοι δεν προέρχονται από κέντρα εκπαίδευσης και δεν θα πολεμήσουν στη χώρα τους. Είναι η εμπροσθοφυλακή αυτής που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη με κρατική στήριξη στον κόσμο.

Μέσα σε λίγες ημέρες, Σύριοι στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τις ρωσικές πρώτες γραμμές στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποσπάσει ένα θανάσιμο τίμημα για τη διάσωση του ηγέτη της Συρίας από τη Μόσχα, σημειώνει ο Guardian.

Οι πρώτοι Σύριοι στρατιώτες που θα ενταχθούν στις δυνάμεις του Πούτιν- μια δύναμη 150 ατόμων- έφτασαν στη Ρωσία την Πέμπτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά ότι 40.000 Σύριοι έχουν συμφωνήσει να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ένας αριθμός που θα αντιπροσώπευσε ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού της χώρας που είναι έτοιμος για μάχη.

Στη μεταπολεμική Συρία, η καλύτερη- και ίσως μοναδική- κρατικά υποστηριζόμενη δουλειά που υπάρχει είναι εκείνη που όσοι την αναλάβουν ίσως να μην επιστρέψουν πίσω. Η συντριπτική πλειονότητα των νεοσύλλεκτων Σύριων μισθοφόρων ανταλλάσσουν έναν μισθό 15 δολαρίων με μηνιαίες συμφωνίες που κυμαίνονται από τα 600 έως τα 3.000 δολάρια. Ο βαθμός και η εμπειρία σε επιθέσεις εξασφαλίζουν περισσότερα χρήματα. Όμως, ακόμη και ο βασικός μισθός δελεάζει τους νεοσύλλεκτους που έχουν ελάχιστους τρόπους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Zuper Service

Οι Σύριοι έχουν δείξει ετοιμότητα να δηλωθούν σε τουλάχιστον 14 κέντρα στρατολόγησης σε όλη τη χώρα στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, την Ντέιρ Αζούρ, τη Χομς και τη Χάμα, όπως και στη Ράκκα, όπου πριν από περίπου πέντε χρόνια ήταν το κέντρο του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Φτάνουν κατά δεκάδες στη βάση του καθεστώτος στη Ράκκα», δήλωσε Κούρδος μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Τους βλέπουμε να έρχονται. Οι Ρώσοι έχουν ζητήσει και (κουρδικές ομάδες) να συμμετάσχουν, αλλά δεν ξέρω αν το έχει κάνει κανείς έως τώρα», συμπλήρωσε.

Στη δυτική Συρία, κάποιες από τις κορυφαίες μονάδες του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι έχουν εγγράψει χιλιάδες στις τάξεις τους. Η 5η Μεραρχία, που έχει εκπαιδευθεί στη Μόσχα, η 4η, που είναι πιστή στον αδελφό του Άσαντ, Μαχέρ, και οι Tiger Forces, που έχουν παίξει εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο, είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας στρατολόγησης, που θα ενισχύσει σοβαρά τις εξαντλημένες τάξεις τους και πιθανόν θα μετατρέψει τον ετερόκλητο στρατό του Σύριου προέδρου στη μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη στην Ουκρανία.

Σχετικά ασφαλής στο παλάτι του, χάρη στη ρωσική στήριξη, και όντας υποχρεωμένος απέναντι τον Πούτιν, ο Άσαντ φαίνεται να έδωσε στη Μόσχα εν λευκώ έγκριση να αερομεταφέρει τον στρατό του και στους διοικητές του απόλυτη ελευθερία για στρατολόγηση. Ξεπληρώνει μια χάρη, κάτι που ο Σύριος ηγέτης δεν έχει άλλο τρόπο να το κάνει, σχολιάζει ο Guardian.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η μισθοφορική δύναμη θα μεταφερθεί από τη βάση του Χμέιμιμ με καθημερινές πτήσεις. Παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν πολεμήσει μαζί τους επίσης στρατολογούνται. Παλαιστίνιοι, ακόμη και ομάδες Σιιτών που πολέμησαν στη Συρία υπό την «αιγίδα» του Ιράν, επίσης συμμετέχουν.

Φιλοκαθεστωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται από ρωσικές μονάδες από τα τέλη του 2015, όταν ο Πούτιν παρενέβη επίσημα για να σώσει τον Άσαντ. Από τότε, ο Ρώσος έχει υπό την «κηδεμονία» του τον Άσαντ και σε επισκέψεις του στη Συρία σπάνια έχασε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του.

Σε επιθεώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χμέιμιμ, ο Πούτιν προπορευόταν, αναγκάζοντας τον Άσαντ να τον ακολουθεί από πίσω. Έχει επιμείνει να συναντιούνται σε ρωσικές βάσεις, αντί για το προεδρικό παλάτι, μια ξεκάθαρη υποτίμηση ενός ηγέτη για τον οποίο έχει παραπονεθεί πολλές φορές ότι δεν έχει ξεπληρώσει το αίμα και το χρήμα που διέθεσε η Ρωσία.

Στη Χομς, υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε κέντρο στρατολόγησης του καθεστώτος. «Έπρεπε να περιμένω για τρεις ώρες», δήλωσε ένας στρατιώτης, που ανέφερε ότι είχε λίγες τύψεις για το ταξίδι στην Ουκρανία. «Οι Ρώσοι μας βοήθησαν πολύ και τώρα τους βοηθάμε εμείς», είπε.

Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα θα παίρνει, απάντησε: «25 φορές περισσότερα από αυτά που βγάζω τώρα. Πιστεύετε ότι οι τρομοκράτες από το Ιντλίμπ δεν θα ενισχύσουν τους Ουκρανούς; Σαφώς θα το κάνουν. Θα πολεμήσουμε ξανά ο ένας κόντρα στον άλλον, αλλά αυτή τη φορά στο χιόνι».

Άλλος στρατιώτης- που πολέμησε τέσσερις μήνες με παραστρατιωτική οργάνωση στη νότια Συρία πέρυσι- δήλωσε ότι του πρόσφεραν 600 δολάρια και επίδομα θανάτου, για να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Αυτά είναι περισσότερα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να βγάλω στη Συρία. Το ξέρω ότι αυτό βάζει μια τιμή στη ζωή μου. Αλλά τόσο αξίζει η ζωή αυτές τις ημέρες. Αν πεθάνω εκεί, τουλάχιστον η οικογένειά μου θα μπορέσει να ζήσει», συμπληρώνει.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button