ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Απόφαση χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία!Συμφωνία  έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής επί των συμπερασμάτων που αφορούν στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της,  καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών – μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

swell adv 2021

Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, διευκρίνισαν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου, κατά την οποία υποτίθεται ότι η Ευρώπη θα έπαιρνε θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τελικά κατέληξε στη διατύπωση παραινέσεων και στην μεταφορά του ενδεχομένου επιβολής κυρώσεων τον Μάρτιο του 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε ανεβάσει ψηλά τον επικοινωνιακό πήχη μιλώντας στο εσωτερικό για επιβολή ακόμα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί και πάλι επικοινωνιακά τη νέα ήττα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός αν και κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι το σαφές διακύβευμα της Συνόδου είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα  και τη λατινική φράση «Pacta sunt servanda» (σ.σ η συμφωνία πρέπει να τηρείται), τώρα προσπαθεί και πάλι επικοινωνιακά να διαχειριστεί το γεγονός ότι επιστρέφει με άδεια χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά».

Να σημειωθεί ότι προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων, η ΕΕ δεσμεύεται, όπως είχε συμφωνηθεί και τον Οκτώβριο, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών μελών της όπως και να συμβάλει στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Παράλληλα  καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες καταχωρήσεις (προσώπων) βασισμένες στην απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019 που αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως, ανέθεσε στον Τζοζέπ Μπορέλ την υποβολή έκθεσης για τις πιθανές επιλογές κυρώσεων «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021».

Το Μαξίμου, πάντως, έκανε επικοινωνιακή μετάφραση των συμπερασμάτων της Συνόδου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button