ΔΙΕΘΝΗ

«Στον μεσαίωνα των Ταλιμπάν και πάλι οι Αφγανές» | Γυναίκες μιλούν στην DWΟι Ταλιμπάν είναι η νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. «Όχι και τόσο νέα. Δείγματα γραφής τους από την εποχή που βρίσκονταν στην εξουσία είναι πέρα πάσης φαντασίας και περιγραφής για όσους ζουν σε δυτική χώρα. Τις περισσότερες φορές αυτή η πραγματικότητα περιγράφεται με τη λέξη μεσαίωνας» σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Δεν έχουν αλλάξει οι Ταλιμπάν»

Την επιστροφή αυτού του μεσαίωνα φοβούνται και οι Αφγανές. Πολλές από αυτές μεγάλωσαν μετά το 2001 και γνώρισαν ελευθερίες που ήταν αδιανόητες για τους γονείς τους. Από τότε που μπήκαν στην Καμπούλ και ανέλαβαν ντε φάκτο την εξουσία οι Ταλιμπάν έχουν επιδείξει σχετική αυτοσυγκράτηση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πολλοί παρατηρητές προειδοποιούν ωστόσο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα. «Διότι με το που θα φύγουν οι πολίτες της Δύσης από τη χώρα και ατονήσει η διεθνής προσοχή γύρω από τα συμβαίνοντα μέσα στη χώρα, οι ισλαμιστές θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο

Ο Σααντ Μοχσενί είναι επικεφαλής του Ομίλου Moby, της μεγαλύτερης επιχείρησης ΜΜΕ του Αφγανιστάν. Μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle δεν διατηρεί αυταπάτες.

swell adv 2021

«Η δεύτερη εκδοχή των Ταλιμπάν είναι ακριβώς όπως και η πρώτη, δεν έχουν αλλάξει. Είχαν συνεχώς τον έλεγχο της χώρας από το 1996 μέχρι την κατάρρευσή τους το 2001 χάρη στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» (Enduring Freedom). Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν οι γυναίκες δεν μπορούσαν να βγουν έξω στο δρόμο χωρίς μπούρκα και ανδρική συνοδεία. Τα κορίτσια απαγορευόταν να πάνε στο σχολείο, να δουλέψουν, ακόμη και να πάνε στο νοσοκομείο, εκτός κι αν τα συνόδευαν ανδρικά μέλη της οικογένειάς τους».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Υπάρχουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι σε πολλές επαρχίες που οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους, η ζωή για τις γυναίκες έχει επιστρέψει και πάλι στον μεσαίωνα. Ένα κορίτσι που διέφυγε από την επαρχία Ταχάρ, μιλά στη DW. ΟΙ Ταλιμπάν ελέγχουν τον τόπο της από τις αρχές Αυγούστου. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αργότερα σπουδές, αλλά οι Ταλιμπάν δεν μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στο σχολείο».

Ανησυχούν για το μέλλον τους

Από την επαρχία Κανταχάρ ακούστηκε ότι οι Ταλιμπάν με το ζόρι έβγαλαν 9 γυναίκες εργαζόμενες σε μια τράπεζα και τις πήγαν στο σπίτι τους. Την περασμένη Παρασκευή η Μαριάμ Ατά, δημοσιογράφος και προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε στη DW ότι φοβάται για τη ζωή της, εάν οι Ταλιμπάν μπουν στην Καμπούλ.

Την ίδια ημέρα η Βικτόρια Φοντάν, καθηγήτρια Σπουδών Επίλυσης Συγκρούσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ, είπε στη DW ότι οι φοιτήτριές της ανησυχούν για το μέλλον τους, για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές και να συμμετέχουν στην κοινωνία. Από την περασμένη Κυριακή οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην Καμπούλ.

Από την Μαριάμ Ατά δεν υπάρχουν νέα.

Η Γαλλίδα Βικτόρια Φοντάν αντίθετα μίλησε χθες με πολλούς Γάλλους δημοσιογράφους της πατρίδας της. Αυτήν την ώρα βρίσκεται στη γειτονιά της καναδικής εταιρείας σεκιούριτι GardaWorld. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου η Γαλλία απομακρύνει πολίτες της, δεν μπορεί να πάει χωρίς συνοδεία. Στο RTL είπε ότι θέλει να μείνει στην Καμπούλ όσο περισσότερο γίνεται για να προστατεύσει τις φοιτήτριές της και, ει δυνατόν, να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν την ασφάλειά τους.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button