Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή ανακοίνωση Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας για την αποστολή όπλων

GMG

Ενα βήμα παραπέρα στην επιδείνωση των Ελληνορωσικών σχέσεων προχωρά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για υποκρισία και εκστρατεία δυσφήμησης σε βάρος της Ρωσίας.

Μετά τα «πυρά» της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα η Ρωσία αναβαθμίζει την επίθεση της στην ελληνική κυβέρνηση διά στόματος της Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία σύμφωνα με το TASS δήλωσε πως «η κοινή λογική έχει θυσιαστεί στα συλλογικά δυτικά σχέδια να βλάψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος. Οι διμερείς σχέσεις καταστρέφονται σκόπιμα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση».

Σύμφωνα με την ίδια, «η Αθήνα ενεργά υποστηρίζει το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε.» με στόχο «όσο το δυνατόν συντομότερα να εγκαταλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο» σημειώνοντας πως η χωρίς διακοπή προμήθειά του «ήταν παράγοντας σταθερότητας του τοπικού ενεργειακού τομέα εδώ και δεκαετίες».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, η Ζαχάροβα υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία».

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Το υπουργείο Εξωτερικών -αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας τη σχετική δήλωση- τονίζει και την χωρίς προηγούμενο εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Ελλάδα για να δυσφημίσει την πολιτική της Ρωσίας.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για “απρόκλητη επιθετικότητα” κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη “μαζική εισβολή” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει και προσθέτει τα εξής:

Zuper Service

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέλεξε να παρατηρεί σιωπηλά την εξόντωση των αμάχων στο Ντονμπάς, έγινε συνένοχος στην επί μακρόν γενοκτονία των κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Τώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αναδειχθεί  σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου και η ρωσοφοβική υστερία που προωθείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο ανάφλεξης. Σε αυτή τη βάση, έχουν ληφθεί βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν, μεταξύ άλλων και κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ασπίδες και οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αναφέρει η Ζαχάροβα σύμφωνα με το TASS, καταλήγοντας ότι «πιστεύουμε πως οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες».

Η απάντηση της Ελλάδας

Απτόητη η ελληνική κυβέρνηση διατρανώνει τη σταθερή προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και την απόφασή της να ακολουθήσει αταλάντευτα εξωτερική πολιτική αρχών στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανοίκεια και πέρα από κάθε διπλωματική πρακτική επίθεση κατά της Ελλάδας που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, καταφεύγοντας σε απειλητικούς υπαινιγμούς για την τύχη των ομογενών μας στην Ουκρανία, έδωσε την αφορμή στην Αθήνα να επαναλάβει με έμφαση τον σεβασμό της στις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η συντριπτική πλειοψηφία, εξάλλου, με την οποία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση τον γνώμονα ότι η στάση την από την πρώτη στιγμή τηρεί η χώρα μας συνάδει απόλυτα με την διεθνή νομιμότητα.

Το γεγονός ότι η κ. Ζαχάροβα -η οποία ως γνωστόν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία χλεύαζε τους Δυτικούς καλώντας τους να πουν πότε θα ξεσπάσει ο πόλεμος για να προγραμματίσει διακοπές- επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, όπως και οι ισχυρισμοί της, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν προπαγανδιστική παραπληροφόρηση, εμπέδωσε την αντίληψη της κυβέρνησης ότι «βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», σύμφωνα με τη σχετική έκφραση που χρησιμοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ρωσίδας διπλωμάτισσας μαρτυρούν την έντονη ενόχληση του Κρεμλίνου για τη σταθερή και αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν πτοήθηκε και αντέδρασε με μεγάλη ψυχραιμία στις προκλήσεις της ρωσικής πλευράς στην Αθήνα που σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβη τα διπλωματικά εσκαμμένα, πριν πάρει τη σκυτάλη η κ. Ζαχάροβα.

Σε αντίθεση με τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που υποδύεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας, η οποία, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «από την μια πουλάει… φιλία και drones στον Ζελένσκι και από την άλλη αρνείται να εφαρμόσει τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Πούτιν, με στόχο να επωφεληθεί οικονομικά», η Αθήνα είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην εξωτερική πολιτική αρχών.

«Θα ήταν έκπληξη να βλέπαμε την Άγκυρα να είναι, έστω και πρώτη φορά, με την πλευρά της νομιμότητας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Εμείς, όμως, που είμαστε χώρα η οποία υποφέρει από τον απειλητικό γείτονά της, που δεν διστάζει να καταπατά την νομιμότητα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από να είμαστε σταθερά και αταλάντευτα προσηλωμένοι στα όσα επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο».

Με αυτό το σκεπτικό, η Αθήνα επέλεξε να απαντήσει στην εκπρόσωπο της Μόσχας μέσα στα αυστηρά διπλωματικά πλαίσια και χωρίς να ακολουθήσει τους οξείς τόνους της κ. Ζαχάροβα που είναι προφανές ότι θέλησε να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις που επικρατεί λόγω και των παρεμβάσεων της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην ελληνική πρωτεύουσα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button