Διεθνή

Σκάνδαλο Pegasus | Τουλάχιστον πέντε Γάλλοι υπουργοί θύματα του λογισμικού κατασκοπείας

Νέες διαστάσεις στη μεγάλη υπόθεση παρακολουθήσεων.

Τα κινητά τηλέφωνα «τουλάχιστον πέντε» Γάλλων υπουργών και ενός διπλωμάτη που υπηρετεί στην γαλλική προεδρία είχαν προσβληθεί από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Mediapart που επιβεβαιώθηκαν από δύο αξιωματούχους της έρευνας.

Τα τηλέφωνα μολύνθηκαν το 2019 και 2020 με το διαβόητο λογισμικό που πουλά η ισραηλινή εταιρεία NSO, αποκάλυψαν οι έλεγχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι πέντε υπουργοί είναι: οι Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).

Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωματική υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το ισραηλινό λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορα καθεστώτα για κατασκοπεία εις βάρος 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το γαλλικό ρεπορτάζ βασίστηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016, κατάλογος που στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πλήθος αγωγών έχει κατατεθεί στη Γαλλία από θύματα του λογισμικού.

Το Μαρόκο είναι μια από τις χώρες που έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, κάτι που διαψεύδει η Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button