ΔΙΕΘΝΗ

Σε αυτό το ιταλικό χωριό οι άνθρωποι ζουν πάνω από 100 χρόνια

Το μυστικό της μακροζωίας πρόκειται να αναζητήσει μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και γιατρών, ερευνώντας τους κατοίκους του χωριού Acciaroli το οποίο βρίσκεται στην δυτική ακτή της Νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το χωριό παρουσιάζει ένα ανεξήγητο φαινόμενο, καθώς στον πληθυσμό του των περίπου 2.000 κατοίκων υπάρχουν τουλάχιστον 300 που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής.

Παράλληλα στο ίδιο χωριό παρουσιάζεται ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αλλά και νόσου Αλτσχάιμερ, στοιχεία που προσθέτουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον γύρω από το μυστήριο -και το μυστικό- του μικρού ιταλικού χωριού.

caffeine adv2020b

Η έρευνα θα γίνει από μία ομάδα Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι θα ψάξουν να βρουν τι κάνει τους 300 αυτούς ανθρώπους να φθάνουν τα 100 χρόνια. Όπως υποστηρίζουν, η έρευνα θα είναι μεγάλη σε διάρκεια έτσι ώστε να διερευνηθούν τόσο οι γενετικοί παράγοντες όσο και άλλα στοιχεία όπως το περιβάλλον, η διατροφή και η άσκηση.

Πάντως σύμφωνα με τα ήδη γνωστά, οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Μεσογείου τρέφονται κυρίως με ψάρια ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά λάδι ελιάς στα φαγητά τους. Τα πιάτα τους έχουν μεγάλες δόσεις από δενδρολίβανο, ένα φυτό το οποίο υποστηρίζεται ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να αυξήσουν την υγεία στις μεγάλες ηλικίες.

neratzoulis neo

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ορισμένες ενώσεις σε καρνοσικό οξύ – η οποία είναι παρούσα σε δεντρολίβανο – συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης . Το καρνοσικό οξύ μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των ματιών και να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το δεντρολίβανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και ικανότητες καταπολέμησης των καρκινικών όγκων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Acciaroli – μια πόλη που πιστεύεται ότι έχει εμπνεύσει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο μυθιστόρημα «Ο Γέρος και η Θάλασσα» πιστεύεται ότι ζουν περισσότερο λόγο του ότι το χωριό τους είναι χτισμένο σε έναν λόφο και κάνουν αρκετή πεζοπορία καθημερινά.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει εξετάσεις για να δουν οι επιστήμονες τον μεταβολισμό των κατοίκων, βιομετρικές μετρήσεις, αλλά και μελέτη όλων των πρωτεϊνών που προκαλούν τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις νεφροπάθειες αλλά και τον καρκίνο. Οι κάτοικοι θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους ενώ εθελοντικά θα δώσουν και αίμα για να γίνουν οι αναλύσεις.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button