Διεθνή

Roscosmos | Απειλείται από άγνωστο αντικείμενο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Στις 16:16 της Πέμπτης 8 Ιουλίου προβλέπεται ότι κάποιο αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο θα βρεθεί πολύ κοντά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με κίνδυνο να υπάρξει ακόμη και σύγκρουση. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη 7/7 ο ρωσικός οργανισμός διαστήματος Roscosmos και σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Dmitry Rogozin, η ρωσική πλευρά διαφωνεί με την αμερικανική NASA ως προς τα ακριβή δεδομένα της ενδεχόμενης συνάντησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με το απροσδιόριστο περιφερόμενο αντικείμενο.

Αρχικά η ελάχιστη απόσταση του αντικειμένου από το σταθμό είχε υπολογιστεί στα 4,6 χιλιόμετρα, αργότερα όμως μειώθηκε στο 1,5 χλμ. Παρά τις ρωσο-αμερικανικές διαφωνίες για το πόσο κοντά θα φτάσει το αντικείμενο στον ΔΔΣ, φαίνεται πως υπάρχει ομοφωνία ως προς το είδος του: Πρόκειται, πιθανότατα, για ένα από τα χιλιάδες «διαστημικά απορρίμματα», δηλαδή κομμάτια από παλιούς τεχνητούς δορυφόρους οι οποίοι διαλύθηκαν και τα οποία απομένουν να περιπλανώνται στο διάστημα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το ενδεχόμενο της προσέγγισης του συγκεκριμένου διαστημικού απορρίμματος στον ΔΔΣ επισήμανε το αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνες καταστάσεις στο εγγύς (προς τη Γη) διάστημα. Παρόλ’ αυτά, ο Rogozin δήλωσε ότι ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την απειλή για το ΔΔΣ, αλλά ότι απλώς «παραμένουμε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η οποία κατάσταση είναι μάλλον συνηθισμένη για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς κατά τη διάρκεια μόνο της περσινής χρονιάς είχαν καταγραφεί 220 παρόμοιες προσεγγίσεις διαστημικών απορριμμάτων. Ενώ δύο φορές είχε χρειαστεί να τροποποιηθεί η τροχιά του ΔΔΣ ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση.


Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ο μεγαλύτερος τεχνητός δορυφόρος της Γης και φιλοξενεί 7μελες πλήρωμα. Έχει τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη των ανθρώπων το Νοέμβριο του 1998 και, όπως προδίδει το όνομά του, αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη NASA, το Roscosmos, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και τους ομολόγους οργανισμούς από την Ιαπωνία και τον Καναδά (JAXA και CSA). Ωστόσο, η διαχείριση του ΔΔΣ έχει ανατεθεί εξ ημισείας σε ΗΠΑ και Ρωσία.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button