ΔΙΕΘΝΗ

«Restart-19»: Το πείραμα της Λειψίας για τις συναυλίες

Το Γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάλε άρχισε στις 22 Αυγούστου ένα μεγάλο πείραμα με 4.000 συμμετέχοντες επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο και με ποια μέτρα μπορούν να επιτραπούν και πάλι οι ποπ συναυλίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το πρότζεκτ ονομάζεται «Restart-19», το κόστος του ανέρχεται σε 990.000 ευρώ και θα επιβαρύνει τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Σαξονίας και της Σαξονίας – Άνχαλτ.

caffeine adv2020b

Ο Τιμ Μπέντζκο, διάσημος τραγουδιστής της ποπ στη Γερμανία (το πρώτο άλμπουμ του οποίου ξεπέρασε σε πωλήσεις το 2011 το μισό εκατομμύριο μόνο στην πατρίδα του), δέχθηκε να συμμετάσχει, δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα τρεις συναυλίες στη Λειψία, με διαφορετικά μέτρα σε κάθε περίπτωση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποιά είναι το καλύτερο δυνατό πλαίσιο προκειμένου να αποφεύγονται οι μολύνσεις.

Στους συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι εθελοντές, γίνονται δεκτά μόνο υγιή άτομα, ηλικίας 18 – 50 ετών, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης στη διάρκεια του πειράματος.

neratzoulis neo

Όλα συμβαίνουν στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, Leipzig Arena, όπου έχουν τραγουδήσει από τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι την Μπρίντεϊ Σπίαρς.

Οι εθελοντές φορούν μάσκα τύπου FFP2 (με βαλβίδα) και φέρουν μια συσκευή η οποία επιτρέπει να ανιχνεύονται οι μετακινήσεις τους και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα. Πριν από την είσοδο τους γίνεται θερμομέτρηση.

Φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα επιτρέπουν επίσης να παρατηρηθεί ποιες επιφάνειες ακουμπούν συχνότερα με τα χέρια τους.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο θα υπολογίσει την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραματίζουν ρόλο στη μόλυνση.

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού.

Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα καθοριστεί ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν το φθινόπωρο και αναμένονται με ανυπομονησία από τους διοργανωτές συναυλιών και όλους όσοι εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και την ψυχαγωγία, καθώς οιι περισσότεροι βρίσκονται σε αναγκαστική ανεργία εδώ και μήνες.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Γερμανία και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν βλέπει περιθώριο ελιγμών για τη χαλάρωση των περιορισμών αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα.

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button