ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία

«Γένεσις» ονομάζεται ο σύλλογος Ελλήνων γιατρών που ιδρύθηκε στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία με στόχο να στηρίξει νέους επιστήμονες που φθάνουν στη Γερμανία και να βοηθήσει φορείς που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

«Γένεσις» ονομάζεται ο σύλλογος των Ελλήνων γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ο οποίος ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου και παρουσιάστηκε επίσημα πριν από μια εβδομάδα. Σε μια κατάμεστη αίθουσα που ανήκει στο δήμο του Ντίσελντορφ, νεαροί στην πλειονότητά τους γιατροί, ένωσαν τις δυνάμεις τους και γνωστοποίησαν τους στόχους και το πρόγραμμά τους.

caffeine adv 2021

Πρωταρχικός σκοπός είναι η στήριξη νέων Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών που έρχονται στη Γερμανία για να εργαστούν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες γιατροί στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, υπολογίζονται αυτή τη στιγμή γύρω στους 1.800 και είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στην περιοχή. Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Ο Σταμάτης Κιούφης, ειδικευόμενος γιατρός καρδιολογίας και πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι ο σύλλογος έχει επίσης φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο να βοηθήσει με χρήματα, φάρμακα και γνώσεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχει ήδη συνεννόηση με το Κοινωνικό Ιατρείο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα. Ένας ακόμη στόχος του συλλόγου είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω σε ιατρικά θέματα για Έλληνες που ζουν ήδη πολλά χρόνια στη Γερμανία.

neratzoulis neo

Η γλώσσα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία

Ο Σταμάτης Κιούφης βρίσκεται μόλις ένα χρόνο στη Γερμανία και γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να βρεις τις σωστές πληροφορίες για διοικητικά, στρατολογικά, φορολογικά θέματα αλλά και υποστήριξη ακόμα και για να συμπληρώσεις μια αίτηση.

Ο Λεωνίδας Καραπάνος, ειδικευόμενος γιατρός στην ουρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Τα πολλά χρόνια αναμονής για να κάνει ένας νέος γιατρός ειδικότητα στην Ελλάδα τον οδήγησαν στην απόφαση να φύγει. Η γλώσσα ήταν η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισε αλλά και ο «καταθλιπτικός» καιρός. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα προβλήματα της γλώσσας αμβλύνθηκαν και το καλό επίπεδο ζωής αντιστάθμισε τον γκρίζο ουρανό.

Για τον ορθοπεδικό Χρήστο Κούκο, ο οποίος ολοκλήρωσε την ειδικότητα του πριν από τρεις μήνες, η γλώσσα αποτέλεσε επίσης τη μεγαλύτερη δυσκολία. «Το σύστημα όμως σε βοηθάει, γιατί πέφτεις στα βαθιά, κι όταν πέσεις στα βαθιά κάπως πρέπει να επιβιώσεις κι έτσι αναγκαστικά κολυμπάς» λέει μιλώντας στην Deutsche Welle. Ο Χρήστος Κούκος έμαθε στη Γερμανία να προγραμματίζει και ένα από τα σχέδια του είναι το 2017 να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η κρίση δεν φαίνεται να τον τρομάζει, περισσότερο μάλλον να τον φοβίζει να μείνει μακριά από τους δικούς του.

Επιστροφή στην πατρίδα

Επιστροφή στην Κύπρο σκέπτεται και η Έλενα Σαββίδου, ειδικός παιδίατρος. Δηλώνει ευχαριστημένη από την επαφή της με τα γερμανικά νοσοκομεία. Δεν έτυχε ποτέ μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει η ίδια ή γνωστοί της κάποια κρούσματα ρατσισμού. Οι αμοιβές είναι πολύ καλές, όπως λέει, και είναι σχεδόν διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα ή με την Κύπρο. Παρόλα αυτά σύντομα υπολογίζει να επιστρέψει. Η κρίση δεν την φοβίζει. Όπως λέει όσοι γνωστοί και φίλοι επέστρεψαν «κάπως τα κατάφεραν».

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η διαδικτυακή σύνδεση με τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλο, όταν αυτός περιέγραφε τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ο σύλλογος «Γένεσις» σχεδιάζει συνεργασία και με αυτόν τον φορέα. Ένα μέρος των εσόδων θα προσφέρονται σε κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα. Μπορεί η φιλανθρωπία να μην επιλύει στη ρίζα τους τα προβλήματα και να απαιτούνται πολιτικές λύσεις, ωστόσο, έστω και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι ανακουφιστική.

Μαρία Ρηγούτσου

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button