Διεθνή

Πότε θα κορυφωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός;

Σύμφωνα με τα δημοφιλή μοντέλα του ΟΗΕ, η κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί με 11 δισεκατομμύρια το 2100. Σε ένα πιο ακραίο σενάριο θα φθάσει τα 12,7 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο δημογράφοι δεν συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις. Το Κέντρο Δημογραφίας Wittgenstein του πανεπιστημίου της Βιένης εκτιμά ότι η κορύφωση θα επέλθει το 2070 με 9,4 δισεκατομμύρια, στο δε περιοδικό The Lancet δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη που ισχυρίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 2060.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Για παράδειγμα, στην Κίνα ο πληθυσμός θα κορυφωθεί σε 5 με 8 χρόνια, και έκτοτε θα μειώνεται κατά περίπου 5 εκατομμύρια ετησίως. Για να χρηματοδοτήσει τη γήρανση του πληθυσμού, θα πρέπει να επιβαρύνει τους νέους με υψηλότερους φόρους και να χαμηλώσει το επίπεδο της ζωής τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες που θα τους διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομική ασφάλεια.

Μια σοβαρή πρακτική συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού θα είναι να ενταθεί ο διεθνής πόλεμος για την απόκτηση ταλέντων. Οι χώρες θα επιδιώξουν να παραμείνουν νέες εισάγοντας ταλαντούχους νέους. Όσες το καταφέρουν θα είναι και οι νικήτριες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για τη χώρα μας, στην οποία ήδη οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, αυτό είναι ζωτικής σημασίας.


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button