Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην υπόλοιπη Ευρώπη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Κάποιες χώρες θυμίζουν Ελλάδα στις παραδόσεις τους και άλλες διαφοροποιούνται αρκετά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους Ευρωπαίους γείτονες κι ας εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές.

NOVA

Σουηδία: Την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου  η “Λουτσία” ‐ σύμβολο  του  φωτός ‐ συνήθως  το  μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι,προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου  τραγουδιού “Σάντα Λουτσία”. Οι θρύλοι της Λουτσίας γεννήθηκαν στις Συρακούσες της Σικελίας  περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν  ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.  

Αγγλία:Σε μερικές βρετανικές περιοχές το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των 

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Χριστουγέννων είναι μια παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής. Αφού  σκοτεινιάσει,  οι  αγρότες  πηγαίνουν  στα  περιβόλια, σχηματίζουν  παρέες  γύρω  από  τα παλαιότερα  δέντρα  και  πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα.  Πυροβολούν  στα  κλαριά  για  να διώξουν  τα  κακά  πνεύματα  και  πριν από  χρόνια  άφηναν  τριγύρω  γλυκίσματα  για  να  καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.  

Γιουγκοσλαβία:Οι Γιουγκοσλάβες νοικοκυρές έχουν ένα ευγενικό αλλά βρώμικο έθιμο: Ραντίζουν τα 

Mechanical Solutions

τραπεζομάντηλά  τους  με  κρασί  για  να  μη  ντραπούν  οι  φιλοξενούμενοί τους αν λερώσουν κάποιο.  

Ρωσία: Είχαν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων να ντύνουν στ’ άσπρα μια κοπέλλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία. Για τους Ρώσους είναι σημαντικότερη η γιορτή της αλλαγής του χρόνου κατά την οποία ο ‘Πατέρας του Χιονιά’  φέρνει δώρα στα παιδιά. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κέικ, πίτες και κρέας.

Ισπανία:Στη Βαρκελώνη τον Μεσαίωνα είχαν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο: την τελετή του  παγωνιού. Τη μέρα των  Χριστουγέννων  ο  βασιλιάς  έπαιρνε  μέσα  σε  μια  χρυσή πιατέλα  ένα  ψητό  παγώνι, που θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια φαγητά, και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Τον  ακολουθούσε σ’αυτήν  την πομπή ένα πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες.  Στην τραπεζαρία  μέσα  βρισκόταν  η  βασίλισσα.  Ο  βασιλιάς  της  πρόσφερε  το  παγώνι  για  να  το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν  υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν ν’ ανδραγαθήσουν στον  πόλεμο ή στις ταυρομαχίες.  

Ιταλία: Στη Βενετία, πάλι τον Μεσαίωνα, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο  γειτονικό νησάκι  του Αγίου Γεωργίου να προσκυνήσουν  το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με  κοσμήματα, για να υποδεχτούν το Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό. Μετά το τέλος της  λειτουργίας όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας  τα  νερά  ξαναγύριζαν  στην  πλατεία  του  Αγίου  Μάρκου,  όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, που συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.  

Βέλγιο: H Νύχτα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα γιορτινό γεύμα με ένα απεριτίφ και λιχουδιές και ακολουθούν  θαλασσινά  και  γεμιστή  γαλοπούλα.  Το  επιδόρπιο είναι το ‘Buche de Noel’ που είναι κέικ με κρέμα. Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται ‘Άγιος Νικόλαος’ και φέρνει δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου την ‘Ημέρα του Αγίου Νικολάου’, πολύ πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα, οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα που έχουν βάλει κάτω από  το δέντρο ή σε κάλτσα κοντά στη φωτιά και τα βρίσκουν το πρωί. Το Χριστουγεννιάτικο πρωινό  αποτελείται από ένα ειδικό γλυκό ψωμί σε σχήμα μωρού, που συμβολίζει το Νεογέννητο της Βηθλεέμ.

Γερμανία: Δίνουν  ιδιαίτερη  σημασία  στο  στολισμό  των σπιτιών  τους  για  τα  Χριστούγεννα.  Πολλά σπίτια  έχουν ξύλινα  πλαίσια  που  προσαρμόζουν  ηλεκτρικά  λαμπάκια και  τα  τοποθετούν  στα παράθυρά  τους,  καθώς  και  χρωματιστές  φιγούρες  από  πολύχρωμο  χαρτί  που  φαίνονται πολύ όμορφα από έξω.  Συχνά  φτιάχνουν και το ‘Adventskranz’, που είναι γιρλάντα με φύλλα με 4 κεριά και που συμβολίζει την περίοδο των 4 εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή (του  μήνα πριν τα Χριστούγεννα) ανάβει και άλλο κερί. Μερικά σπίτια στολίζουν και μια μικρή ξύλινη φάτνη με ένα

μικρό στάβλο που συμβολίζει τη φάτνη της Βηθλεέμ.  Ο Άγιος Βασίλης (‘Der Weihnachtsmann’) φέρνει δώρα αργά το απόγευμα, πριν τη Βραδιά των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), μετά την επιστροφή των χριστιανών από τις εκκλησίες. Τα δώρα βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.  

Λετονία: Στη Λετονία,πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε κάθε μία από τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων αρχής γενομένης από την Βραδιά των Χριστουγέννων.  Συνήθως τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το ξεχωριστό γεύμα της Ημέρας των Χριστουγέννων  περιλαμβάνει  μπιζέλια  με  μπέικον  και  σάλτσα,  μικρές  πίτες,λάχανο και λουκάνικα.

Πορτογαλία: Στην Πορτογαλία, ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα  στα  παιδιά  την  Νύχτα  των Χριστουγέννων  και  τα βάζει  στο  χριστουγεννιάτικο  δέντρο  ή  σε  ένα  παπούτσι κοντά  στο τζάκι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους Πορτογάλους περιλαμβάνει ξερό μπακαλιάρο με βραστές  πατάτες.

Γαλλία: Tα Χριστούγεννα ονομάζονται ‘Noel’. Κάθε οικογένεια στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο  της συνήθως με  τον  παλιό  παραδοσιακό  τρόπο,  με  κόκκινες  κορδέλες και  με  πραγματικά  άσπρα κεριά.  Εάν  έχουν  έλατο  στον κήπο τους το διακοσμούν επίσης με φωτάκια όλη την νύχτα.  Ο  Άγιος Βασίλης αποκαλείται PereNoel.Το  Χριστουγεννιάτικο γεύμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να συγκεντρωθεί η οικογένεια  και  αποτελείται  από  το  καλύτερο  κρέας  (άπαχο)  και  κρασί.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button