Διεθνή

Πολωνία | Πορεία προς το Polexit;

Η πολύμηνη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας κλιμακώθηκε χθες, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ουσιαστικά αμφισβήτησε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Πορεία προς το Polexit;

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 27 της ΕΕ, που ένας ηγέτης κράτους-μέλους, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, αμφισβητεί σε Συνταγματικό Δικαστήριο τις συνθήκες της ΕΕ. Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόφαση προκειμένου να πιέσει την ΕΕ να ξεπαγώσει τα 57 δισ. του σχεδίου ανάκαμψης.

Η εκδοχή, όμως, του Polexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παρότι το 80% των Πολωνών δηλώνουν φιλοευρωπαϊστές, στελέχη του ακροδεξιού κόμματος στην εξουσία PiS δεν διστάζουν να εξαίρουν δημοσίως το Brexit. Και γνωρίζουμε από την ιστορία ότι δεν είναι σπάνιο τα πράγματα να αποκτούν αυτόνομη δυναμική που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση.


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Πηγή
Le Monde, BBC, The Guardian

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button