ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι αυτοί οι Γάλλοι με τα «κίτρινα γιλέκα»;

Χάος επικρατεί στη Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες, ενώ το κίνημα συνεχώς μεγαλώνει και έχει κερδίσει την υποστήριξη του συνόλου της κοινωνίας.

Ποιοι είναι όμως οι Γάλλοι με τα κίτρινα γιλέκα;

Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση για αύξηση του φόρου στα καύσιμα αυτοκινήτων.

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου, ο φόρος στο ντίζελ θα αυξηθεί κατά 6,5 σεντς, ενώ ο φόρος στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 2,9 σεντς.

Οι κάτοικοι των μικρών πόλεων θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος φόρος «γονατίζει» τους ίδιους, και ευνοεί τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Ο λόγος είναι ότι οι εργάτες που ζουν σε χωριά κινούνται περισσότερο με τα οχήματά τους για να πάνε στην εργασία τους με αποτέλεσμα να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα καύσιμα. Αντίθετα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο φόρο.

Τα «κίτρινα γιλέκα» φορούν τα γιλέκα που έχουν στα αυτοκίνητά τους όλοι οι οδηγοί στη Γαλλία και βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας μπροστά από μνημεία- σύμβολα της Γαλλίας ζητώντας την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου και την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου.

Σύμφωνα με τον  αναλυτή, Famke Krumbmüller, τα «κίτρινα γιλέκα» αντιπροσωπεύουν τη λευκή μεσαία τάξη, την ξεχασμένη τάξη της Γαλλίας Βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται και νιώθουν ότι η πολιτική ελίτ τους έχει ξεχάσει».

Σημειώνεται ότι το κίνημα διοργανώνεται μέσα από τα social media και ομάδες στο facebook και έχει κερδίσει την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close