Σάββατο, 12 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠοιοι είναι πιο ευτυχισμένοι, οι αριστεροί ή οι δεξιοί;

Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι, οι αριστεροί ή οι δεξιοί;

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, σε γενικές γραμμές, οι συντηρητικοί στις πολιτικές και κοινωνικές απόψεις τους άνθρωποι εμφανίζονται λίγο – πολύ πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι στη ζωή τους, σε σχέση με όσους έχουν πιο προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες.

Όμως, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, αμφισβητώντας αυτή την αντίληψη και δείχνοντας ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει το λεγόμενο “ιδεολογικό χάσμα ευτυχίας”, που διατρέχει το πολιτικό φάσμα.

mechanical adv 2021

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Πίτερ Ντίτο του Πανεπιστημίου Ιρβάϊν της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το τελευταίο και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέλυσαν (με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού γλωσσικής επεξεργασίας) πάνω από 430 εκατομμύρια λέξεις από ομιλίες και δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων 18 ετών, καθώς και τις εκφράσεις τους σε χιλιάδες φωτογραφίες τους.

apostolakis adv 2

Επίσης, έκαναν κάτι ανάλογο με απλούς πολίτες, χρήστες των κοινωνικών δικτύων Twitter (ανάλυση μηνυμάτων) και LinkedIn (ανάλυση αναρτημένων φωτογραφιών), τόσο Ρεπουμπλικανούς, όσο και Δημοκρατικούς. Ο στόχος ήταν να συσχετιστούν οι δηλωμένες πολιτικές πεποιθήσεις καθενός με την έκφραση συγκεκριμένων συναισθημάτων από την πλευρά του.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, αντίθετα με την πεποίθηση πως ένας συντηρητικός νιώθει πιο ευτυχής, οι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν συχνότερα λεξιλόγιο με θετικό συναισθηματικό περιεχόμενο και πιο σπάνια καταφεύγουν σε λέξεις με αρνητικό και λυπημένο περιεχόμενο. Επίσης, χαμογελούν πιο έντονα και πιο γνήσια στις φωτογραφίες τους, σε σχέση με τους συντηρητικούς.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αυτά τα ευρήματα φαίνεται να διαψεύδουν την έως τώρα αντίληψη ότι όσοι ανήκουν στη δεξιά, νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει, είναι ότι οι ίδιοι δηλώνουν μεν κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αντανακλάται ούτε στα λόγια, ούτε στις φωτογραφίες τους.

“Οι άνθρωποι τείνουν να αναφέρονται σε όλα τα είδη των γνωρισμάτων και των ικανοτήτων τους με τελείως ευνοϊκό τρόπο. Αν ζητήσετε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τους εαυτούς τους για οποιοδήποτε θετικό χαρακτηριστικό τους, όπως την εξυπνάδα τους, τις κοινωνικές δεξιότητές τους ή ακόμη και την ικανότητα οδήγησης, οι περισσότεροι θα βαθμολογήσουν τους εαυτούς τους πάνω από τον μέσο όρο. Παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο να είναι πιο έντονο μεταξύ των συντηρητικών από ό,τι μεταξύ των προοδευτικών”, δήλωσε ο ερευνητής Σον Βόιτσικ.

“Αν πρόκειται για πραγματική ευτυχία, θα πρέπει να φαίνεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτό όμως που δείχνουν τα ευρήματα, είναι ότι η ευτυχία (των συντηρητικών) περιορίζεται στις δικές τους δηλώσεις για το πώς νιώθουν”, πρόσθεσε ο καθηγητής Ψυχολογίας.

Σχεδόν σίγουρα η νέα μελέτη θα αναζωπυρώσει τη διαμάχη για το αν φέρνει μεγαλύτερη ευτυχία η πολιτική ένταξη στη δεξιά ή στην αριστερά – και ασφαλώς θα πυροδοτήσει νέες επιστημονικές έρευνες. Από την άλλη, όπως παραδέχτηκε και ο Πίτερ Ντίτο, υπάρχει πάντα το αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα “τι είναι τελικά η ευτυχία”.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ