ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες χώρες δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα

Περισσότερες από 18.500 μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τις 27 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο έχει δεχτεί η Γερμανία. Μηδενικές αποδοχές έχουν η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία με την τελευταία να απαντά πως η αλληλεγγύη “δεν είναι μονόδρομος” και να ζητά αποζημίωση για τον φράχτη.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ασύλου έχει λάβει 27.378 αιτήσεις μετεγκατάστασης και έχει στείλει σε άλλες χώρες 24.749 αιτήματα. Από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά 22.288 αιτήματα και έχουν απορριφθεί 1.164.

caffeine adv 2021

Επίσης, για 532 αιτήσεις εκκρεμεί απάντηση. Οι μετεγκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη ανέρχονται σε 18.572, ενώ για άλλα 984 άτομα έχουν προγραμματιστεί οι πτήσεις μεταφοράς τους.

Την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο έχουν δεχτεί η Γερμανία (4.175), η Γαλλία (3.770), η Ολλανδία (1.595) και η Σουηδία (1.231). Μηδενικές αποδοχές έχουν η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

neratzoulis neo

Η Ουγγαρία ζητά αποζημίωση για τον φράχτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να “εξετάσει” το αίτημα της Ουγγαρίας να αναλάβει μέρος του κόστους για την προστασία των νοτίων συνόρων της, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα στη Βουδαπέστη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στη μεταναστευτική κρίση δεν είναι ένα πιάτο που σερβίρεται “α λα καρτ”.

Η Ουγγαρία ζητά από τις Βρυξέλλες να την αποδώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ (από τα 800 που υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει) για τα μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένας φράχτης ασφαλείας. Η ουγγρική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες έλαβαν οικονομική βοήθεια.

Η Επιτροπή έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χρηματοδοτώντας για παράδειγμα μέσα επιτήρησής τους, όμως “η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός φράχτη”, υπενθύμισε σήμερα ένας εκπρόσωπός της.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

“Αν η Ουγγαρία ζητά τώρα επιπρόσθετη στήριξη, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τάχιστα ένα τέτοιο αίτημα”, είπε μια άλλη εκπρόσωπος, προσθέτοντας: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης (…) και όχι γεύμα α λα καρτ”.

Την ίδια ακριβώς απάντηση έδωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. “Χαιρόμαστε που η Ουγγαρία ζητά αλληλεγγύη και αναγνωρίζει την αλληλεγγύη ως ευρωπαϊκή αρχή. Αλλά η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης”, είπε ο εκπρόσωπος.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button