ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Μάλι: Παρέλαβε νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το Μάλι παρέλαβε χθες Τρίτη (09/08) νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τον εταίρο του, τη Ρωσία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην Μπαμακό, ενώ ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε ποσό σχεδόν 420 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτοντας αξιόγραφα στην περιφερειακή αγορά.

Σε ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας του Μάλι, ο Σαντιό Καμαρά, εκ των ισχυρών ανδρών του στρατιωτικού καθεστώτος, εξήρε την «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής με παρόντες Ρώσους διπλωμάτες και τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας του Σαχέλ.

“ΧΡΥΣΟΣ

Οι συνταγματάρχες, που κατέλαβαν με πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στο κράτος σε βαθιά κρίση ασφαλείας, αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στη Γαλλία, που είχε εμπλακεί στρατιωτικά στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών από το 2013, επιλέγοντας να συνεργαστούν ολοένα στενότερα με τη Ρωσία.

Mechanical Solutions

Η Μόσχα παρέδωσε στο στρατιωτικό καθεστώς τον Μάρτιο αρκετά επιθετικά ελικόπτερα και όπλα. Επίσης, το Μάλι υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό αυτών που η στρατιωτική χούντα παρουσιάζει ως Rώσους εκπαιδευτές.

Οι δυτικοί εταίροι του Μπαμακό από την πλευρά τους στηλιτεύουν την καταφυγή από τη στρατιωτική χούντα στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, διαβόητη για τη δράση της. Το καθεστώς το διαψεύδει και μιλά για συνεργασία με τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα αναγνώρισε τον Μάιο ότι η Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μάλι «σε εμπορική βάση».

«Πρέπει να πω ότι η σημερινή τελετή είναι ιστορική, ως εκ της φύσης της, της ποιότητας και του όγκου που μας παραδίδετε, από τον οποίο δεν εκθέτουμε εδώ παρά μόνο ένα μέρος, καθώς ο υπόλοιπος (εξοπλισμός) φυσικά χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις τη στιγμή που διεξάγεται αυτή η τελετή», είπε ο κ. Καμαρά.

«Ενισχύουμε τις δυνατότητές μας για αναγνώριση και επίθεση με τα μαχητικά L39 και Sukhoi 25, τα οποία προστίθενται στα Super Tucano και τα άλλα αεροσκάφη που διαθέτουμε ήδη. Καθώς και με τα επιθετικά ελικόπτερα Mi24P, τα οποία προστίθενται στα Mi35 και στα Mi24 που έχουν παραδοθεί ήδη», πρόσθεσε.

Δεν δημοσιοποιήθηκε κανένα στοιχείο για τους όρους αγοράς του εξοπλισμού αυτού.

Το Μάλι παραμένει βυθισμένο σε μείζονα κρίση από το 2012. Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που αρχικά περιοριζόταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει πλέον εξαπλωθεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές του, καθώς και στις γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Το Μπαμακό εξάλλου αντιμετώπισε οικονομικές κυρώσεις για έξι μήνες από τους εταίρους του στη δυτική Αφρική, διότι η στρατιωτική χούντα δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της ως προς τη διεξαγωγή εκλογών. Οι κυρώσεις αυτές, που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία του Μάλι, ήρθησαν στις αρχές Ιουλίου, αφού παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα που ορίζει ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2024.

Χθες το Μάλι ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε 277 εκατ. φράγκα CFA (κάπου 420 εκατ. ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές διαθέτοντας αξιόγραφα στην αγορά της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΔΑΟΝΕ).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button