ΚΟΣΜΟΣ

Παρέδωσε έγγραφο για τις τουρκικές παραβιάσεις ο ΤσίπραςΤελευταία ενημέρωση:

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, παραβρέθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά & αμυντικά» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, ενώ λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα tweet του ανέφερε: «Με τον Μάικ Πενς αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις».

Με τη σειρά του, ο Μάικ Πενς τόνισε σε tweet του: «Φιλοξένησα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την άμυνα, την ενέργεια, το εμπόριο και τις εμπορικές συναλλαγές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ χτες».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Σχετικά με την Τουρκία, από την πλευρά των ΗΠΑ σαφώς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα, και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και θεωρούν παράλληλα ολοένα και πιο σημαντική τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας δικής μας.

Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει το επικείμενο ταξίδι του Έλληνας ΥΠΕΞ στην Τουρκία.

 

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close