Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Πανδημία η μέσω internet σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτει νέα έκθεση της Childlight / Global Child Safety Institute, σύμφωνα με την οποία οι όλο και αυξανόμενες σεξουαλικής φύσεως εικόνες ανηλίκων 16 έως 18 ετών έχουν γίνει εξαιρετικά διαδεδομένες στο διαδίκτυο.

Τα σοκαριστικά στοιχεία

NOVA

Ο αριθμός των θυμάτων αυτής της «πανδημίας» της σεξουαλικής εκμετάλλευσης σοκάρει, αφού, όπως επισημαίνει η έκθεση, τουλάχιστον 300.000.000 νέοι βίωσαν κάποιου είδους κακοποίηση ή εκμετάλλευση, σε διάστημα ενός έτους.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί η έκθεση, σχεδόν το 13% των παιδιών στον κόσμο έχουν πέσει θύματα μη συναινετικής λήψης, κοινοποίησης και έκθεσης σε σεξουαλικές εικόνες και βίντεο. Παράλληλα, πάνω από το 12% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, όπως ανεπιθύμητη σεξουαλική συζήτηση, η οποία ενδεχομένως περιλαμβάνει μη συναινετικό sexting, ανεπιθύμητες σεξουαλικές ερωτήσεις και ανεπιθύμητα αιτήματα σεξουαλικών πράξεων από ενήλικες ή άλλους νέους.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Πώς κερδίζουν τα θύματά τους

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι λίγο πάνω από το 3% των παιδιών παγκοσμίως υπέστησαν σεξουαλικό εκβιασμό πέρυσι, ενώ καταδεικνύει χαρακτηριστικά ως βασικό παράγοντα αυτής της αύξησης του φαινομένου τα lockdown λόγω του κορωνοϊού. Κλεισμένα στο σπίτι και με την ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση και επικοινωνία, τα παιδιά έδωσαν το κατάλληλο «πάτημα» στους απατεώνες του διαδικτύου, για να εντατικοποιήσουν τη δράση τους. Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι πολλές. Μία από αυτές, και ιδιαίτερα ύπουλη, είναι η μεθοδική προσέγγιση, όπου οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας τεχνικές «grooming», καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια στενή σχέση με τα θύματά τους.

Mechanical Solutions

Ξεκινώντας με φαινομενικά αθώες συζητήσεις, κερδίζουν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του παιδιού, κάνοντάς το να νιώθει ξεχωριστό και σταδιακά γίνονται πιο ξεκάθαροι, οδηγώντας το θύμα στην ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών. Από την άλλη, υπάρχει το sextortion, η περίπτωση δηλαδή, τα θύματα αναγκάζονται, μέσω απειλών, να στείλουν απόρρητες εικόνες ή ακόμη και βίντεο. Ένας επιτήδειος θα χρησιμοποιήσει τελικά αυτό το υλικό για να ελέγξει και να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το ανήλικο παιδί, συνεχίζοντας έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Με το catfishing, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες ταυτότητες για να παρασύρουν ανυποψίαστα παιδιά σε εικονικές σχέσεις, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα ψέματα και κλεμμένες φωτογραφίες και παρουσιάζοντας μια ψεύτικη ζωή. Μόλις κερδηθεί η εμπιστοσύνη, χειραγωγούν το θύμα ώστε να μοιραστεί σεξουαλικό περιεχόμενο. Η έρευνα τονίζει πως αυτή η διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε ένα παιδί, που μπορεί να υποφέρει από άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), ακόμη και μακροχρόνια προβλήματα εμπιστοσύνης.Ο φόβος της ντροπής πολλές φορές αποτρέπει τα θύματα από το να ζητήσουν βοήθεια, επιδεινώνοντας όλα τα παραπάνω. Πολλές φορές τα θύματα, στην απελπισία τους, οδηγούνται ακόμη και στην αυτοχειρία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button