ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια παραγωγή οίνου 2019: Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την περασμένη χρονιάΣύμφωνα με έκθεση η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV) στο Παρίσι.Όπως αναφέρουν στοιχεία από 28 χώρες, που το 2018 αποτέλεσαν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή παραγωγή οίνου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 258,3 και 267,3 εκατ. εκατολίτρων, με μέση εκτίμηση τα 262,8 εκατ. εκατόλιτρα.

Σε περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα προβλέπεται ότι θα ανέλθει η παραγωγή στη χώρα μας, καταγράφοντας έτσι μείωση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της ελληνικής παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών.Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος παραγωγής προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2018, με την ποσότητα να αγγίζει τα 156 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυξημένη εμφανίζεται η παραγωγή οίνου στη Ρωσία κατά 7% (6 εκατ. εκατόλιτρα), και τη Γεωργία κατά 1% (1,8 εκατ. εκατόλιτρα). Στην Ελβετία, αν και ο όγκος παραγωγής είναι χαμηλότερος από πέρυσι (1,1 εκατ. εκατόλιτρα, -6%), είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2014-2018.

Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγκομιδή προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 23,6 εκατ. εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας μείωση 1%. Εκτίμηση που όπως τονίζεται μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες όταν και θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Η περιοχή που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τη εν λόγω έκθεση είναι η Νότιος Αμερική. Αναλυτικά, η πτώση στην παραγωγή οίνου της Αργεντινής για φέτος ανέρχεται σε 10% (13 εκατ. εκατόλιτρα), ενώ στη Χιλή η πτώση ανήλθε σε 7% (11,9 εκατ. εκατόλιτρα).

Η Βραζιλία, μετά από δύο διαδοχικά έτη με παραγωγή άνω των 3 εκατ. εκατόλιτρων, το 2019 αναμένεται να καταγράψει όγκο παραγωγής 2,9 εκατ. εκατόλιτρα, υψηλότερο κατά 10% από τον πενταετή μέσο όρο της.

Η ξηρασία επηρέασε σημαντικά τη συγκομιδή στη Νότιο Αφρική, η οποία για το 2019 αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 εκατ. εκατόλιτρα, καταγράφοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με το πενταετή μέσο όρο.

Ελαφρά μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή στην Αυστραλία, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,5 εκατ. εκατόλιτρα, καταγράφοντας πτώση 3% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να διατηρείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ένα επίπεδο κοντά στα 3,0 εκατ. εκατόλιτρα το 2019, με πτώση -1% σε σχέση με το 2018.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.
Back to top button
Close
Close