ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας | Αλληλεγγύη για την εξάλειψη της φτώχειας

Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της Μητέρας Τερέζας.

Παγκόσμια αλληλεγγύη για την εξάλειψη της φτώχειας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, η φιλανθρωπία, όπως και οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικό κοινωνικό δεσμό και συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και πιο ανθεκτικές.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπότητας σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

swell adv 2021

Στην ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη απαίτηση για βιώσιμη ανάπτυξη.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Ατζέντα απαιτεί επίσης ένα πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, επικεντρωμένο κυρίως στις ανάγκες των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων. Αναγνωρίζει επίσης το ρόλο του διαφορετικού ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έως τους συνεταιρισμούς και τις πολυεθνικές, και αυτόν των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που καθορίζονται στην Ατζέντα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι κρίσιμους τομείς: άνθρωποι, πλανήτης, ευημερία, ειρήνη και συνεργασία. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας και τον πλανήτη μας παρέχοντας το πλαίσιο που απαιτείται για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συμβάλλουν στη βελτίωση του κόσμου μας.

Ιστορικό

Η Διεθνής Ημέρα της Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων, ΜΚΟ και ενδιαφερόμενων φορέων σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν άλλους μέσω εθελοντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Η ημερομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας από την Καλκούτα, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 «για την εργασία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της στενοχώριας, που αποτελούν επίσης απειλή για ειρήνη».


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button