Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκινά «νέα φάση» επίθεσης

ΗΜόσχα ανακοίνωσε ότι η «πρώτη φάση» της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε, ενώ σε ενημέρωση ο ρωσικός στρατός γνωστοποίησε ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση».

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ρωσία αναφέρει ότι επικεντρώνει εκ νέου τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Μιλώντας σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα την Παρασκευή, ο Σεργκέι Ρούντσκοι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού, είπε ότι αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση σχεδιασμένη για την πλήρη «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Περιέγραψε τους στόχους για άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ως μέρος μιας στρατηγικής για να αποσπάσει την προσοχή του ουκρανικού στρατού. «Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε ο Ρούντσκοι. «Οι στρατιωτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που επιτρέπει στις προσπάθειες να επικεντρωθούν στην επίτευξη του κύριου στόχου μας: την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να μπλοκάρουν το Κίεβο, καθώς και το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και το Σούμι στα βορειοανατολικά και το Μικολάγιεβ στα νοτιοδυτικά, είπε, καθώς και να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων του νότου. Κάτι τέτοιο είχε αποσπάσει την προσοχή του ουκρανικού στρατού και περιόρισε την ικανότητά του να απαντήσει στο Ντονμπάς.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

«Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να τους ορμήξουμε», είπε ο Ρούντσκοι αναφερόμενος στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και άλλες πολιορκημένες πόλεις.

Αν και η Ρωσία «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο» να εξακολουθήσει να στοχεύει αυτές τις πόλεις, «οι δυνάμεις και οι πόροι μας θα επικεντρωθούν στον κύριο στόχο τους – την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Ρούντσκοι.

Zuper Service

Αυτό φάνηκε να αποκλίνει από την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν την ημέρα της εισβολής, όταν φαινόταν αποφασισμένος να ανατρέψει «το καθεστώς που κυβερνά στην ουκρανική επικράτεια» και ενθάρρυνε τους επίδοξους Ρώσους υποστηρικτές στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να καθαιρέσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως σχολιάζουν οι FT.

Πάντως, ουκρανικές αρχές και δυτικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν προσεκτικά στον ισχυρισμό για αλλαγή στρατιωτικής στρατηγικής, η οποία ήρθε μετά την ακινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις ή παρεμποδίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Βέλγιο και την Πολωνία είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τις ρωσικές δηλώσεις ως νέες και ότι θα πρέπει να δουν εάν κάτι άλλαξε στην τακτική.

BBC – Εισβολή στην Ουκρανία: Αλλαγή ή παραδοχή της αποτυχίας από τη Μόσχα;

Πρέπει ο ρωσικός στρατός να αλλάξει τα σχέδιά του; Ίσως ακόμη και να περιορίσει την κλίμακα των φιλοδοξιών της Μόσχας στην Ουκρανία;

Αυτό διερωτάται ο αρθρογράφος του BBC, Πολ Άνταμς, σχολιάζοντας ότι είναι μάλλον πολύ νωρίς για να το πούμε, αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Σεργκέι Ρούντσκοι, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι αυτό είναι πιθανό να σημαίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για να προχωρήσουμε πέρα από τη «γραμμή επαφής» που χωρίζει τα εδάφη που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο ρυθμός της προόδου της Ρωσίας σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας παραμένει αργός. Οι δυνάμεις της έχουν απωθηθεί από θέσεις γύρω από το Κίεβο, και εκτιμάται ότι κάνουν κινήσεις προκειμένου να αποφύγουν να χάσουν περισσότερα ή να προετοιμαστούν για κάποιου είδους παύση.

Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία εγκατέλειψε την κατάληψη του Κιέβου, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποτυγχάνει. Εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του στρατηγού Ρουντσκόι υπονοεί ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η φιλόδοξη πολεμική στρατηγική της έχει αποτύχει. «Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε πολλούς άξονες ταυτόχρονα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
BBC

Σχετικά άρθρα

Back to top button