Διεθνή

Οι Ταλιμπάν απειλούν την Τουρκία

Απειλές εις βάρος της Τουρκίας εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν, καθώς οι διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ για την τουρκική συμμετοχή στη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ συνεχίζονται. Η Αγκυρα έχει προσφερθεί να φυλάσσει το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ οικονομική, πολιτική και πρακτική στήριξη για το εγχείρημα αυτό.

«Το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει αυτήν την αποτρόπαια απόφαση. Αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατοχή της χώρας μας, το ισλαμικό εμιράτο θα αναλάβει δράση εναντίον τους», ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν. Η Καμπούλ παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να πιέζουν τον αφγανικό στρατό, με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της αποχώρησης των ΗΠΑ, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη νατοϊκή επέμβαση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Το αεροδρόμιο πρέπει να μείνει ανοικτό, να συνεχίσει να λειτουργεί, όλες οι χώρες το λένε αυτό. Αν δεν λειτουργεί, θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διπλωματικές αποστολές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το αεροδρόμιο, είμαστε με το μέρος του αφγανικού λαού», προσέθεσε. Ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις, μπορεί να υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα. Ηδη οι υπηρεσίες διαβατηρίων του Αφγανιστάν υποδέχονται μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της ασφάλειας στα σύνορα Τατζικιστάν – Ουζμπεκιστάν», προσέθεσε ο Ακάρ. «Ελέγχουμε για πιθανό κύμα προσφύγων προς την Τουρκία. Δόξα τω Θεώ δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι στιγμής».


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button