Παρασκευή, 7 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ πύραυλος που άλλαξε τις ισορροπίες στις αερομαχίες

Ο πύραυλος που άλλαξε τις ισορροπίες στις αερομαχίες

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Μπορεί τα μαχητικά αεροσκάφη να κλέβουν πάντα την παράσταση αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τους αφανείς ήρωες, τα μέρη που κάνουν τα νέα μαχητικά τόσο ισχυρά και θανατηφόρα. Ένα τέτοιο, ένας ήρωας που δεν έρχεται συχνά στο προσκήνειο είναι και ο πύραυλος AIM-120 AMRAAM, ένα όπλο που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στις εναέριες μάχες.

Ο AIM-120 αναπτύχθηκε από μια κοινή συμφωνία, που δεν ισχύει πλέον, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών χωρών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων αέρος-αέρος, σε μία προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας. Έτσι, ο AIM-120 AMRAAM, αποτέλεσμα συνεργασίας των εταιρειών Hughes και Raytheon πέρασε το «τελικό τεστ» και έμελλε να γίνει ο καλύτερος φίλος των μαχητικών αεροσκαφών.

mechanical adv 2021

Ο ΑΙΜ-120 ήταν η απάντηση στις μέτριες έως κακές επιδόσεις που παρουσίασε ο πολλά υποσχόμενος ΑΙΜ-7 στο πεδίο μάχης του Βιετνάμ. Τελικά σε ένα οξύμωρο της ιστορίας, ο ΑΙΜ-7 «πήρε το αίμα του πίσω», αφού στον πόλεμο του Κόλπου ήταν το βασικό όπλο αερομαχίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς ο ο ΑΙΜ-120 δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει πλήρως την ανάπτυξή του.

apostolakis adv 2

«Θέρισε» στον πόλεμο του Κόλπου

Πράγματι, στον πόλεμο του Κόλπου, οι 38 από τις 39 καταρρίψεις ιρακινών αεροσκαφών επιτεύχθηκαν με ΑΙΜ-7, που βέβαια μέχρι τότε είχε εξελιχθεί από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Η πρώτη χρήση του ΑΙΜ-120 σε πόλεμο ήταν λίγα χρόνια αργότερα στις επιχειρήσεις πάνω από την Σερβία, όπου αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη έκαναν μαζικά χρήση του νέου τότε ΑΙΜ-120Β, με μάλλον μέτρια αποτελέσματα, αφού στην πράξη χρειάζονταν αρκετοί ΑΙΜ-120 για την κατάρριψη ενός και μόνο σέρβικου αεροσκάφους – είχε καταγραφεί περίπτωση όπου ολλανδικά F-16 εκτόξευσαν τέσσερις ΑΙΜ-120 για να καταρρίψουν ένα MiG-29.

Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, κι ο πύραυλος έχει φτάσει πλέον στην έκδοση AIM-120D όπου έχει νέες εξελιγμένες δυνατότητες πέρα βέβαια από την σημαντικά αυξημένη εμβέλεια. Ικανότητα χρήσης ως όπλο κοντινής αερομαχίας, ικανότητα χρήσης ως όπλο αυτοάμυνας ενάντια σε άλλους επερχόμενους πύραυλους, ικανότητα επιλογής κι εμπλοκής δευτερεύοντος στόχου κι άλλα πολλά.

Ο ΑΙΜ-120 είναι σχεδόν αποκλειστικά το βασικό όπλο αερομαχίας του δυτικού οπλοστασίου, κι εξοπλίζει αποκλειστικά τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους περισσότερους συμμάχους τους, με μικρό ανταγωνισμό από MICA και Meteor.

zygos gif 2020b
wind one adv
Stream+
Stream+https://www.cna.gr
Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble